POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Do Ostravy míří po dvou letech kanadský Hornet

26.08.2019, 13:15

Kanadské královské letectvo vrací na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. Návštěvníci se opět mohou těšit na statickou ukázku bojového letounu CF-188 Hornet.

Účast kanadského letectva na evropských leteckých přehlídkách bývá vzhledem ke vzdálenosti této země poměrně vzácná. Představení CF-188 je tak možná díky operaci Reassurance, v níž kanadské stroje posilují ochranu členů Severoatlantické aliance ve střední a východní Evropě. Letoun CF-188 tak dorazí ze základny v Rumunsku, které je shodou okolností také letošním speciálním partnerským státem akce. 

Čtěte také: Švýcarsko vysílá F/A-18 Hornet Solo a PC-7 Team

„Stroje Hornet se v posledních letech objevovaly především v rámci dynamických ukázek, letos však budou mít návštěvníci možnost vidět tento letoun jak ve vzduchu, tak na zemi, což se nestalo dlouhých dvanáct let,“ připomíná předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík účast švýcarského F/A-18 Solo Display Teamu,. „Ač se vrací po dvou letech, účast Kanady vnímáme jako mimořádnou, obzvlášť rádi jsme, že se tímto příspěvkem jakožto zakládající člen připojuje k oslavám 70. výročí od vzniku Severoatlantické aliance.“

Letoun McDonnell Douglas F/A-18 Hornet vznikl na konci 70. let minulého století, primárně jako víceúčelový palubní letoun pro letadlové lodě námořnictva Spojených států. Díky svým kvalitám si však našel cestu i do vzdušných sil jiných států. Ty jej sice provozují z pozemních letišť, přesto jsou i tyto exportní stroje vybaveny mechanismy pro přistání na lodích. Kanadská verze Hornetu se navíc vyznačuje jednou specialitou, tou je tzv. „falešný kokpit“, který je namalován zespodu trupu, což má zmást protivníka při vzdušných soubojích.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro