POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Nejvíce ukázek opět předvede česká armáda

15.09.2014, 18:11

Zteč mechanizované čety, osvobození zajatce, ukázka vrtulníkových letek. To a mnoho dalšího v dynamických i statických ukázkách nabídne na letošním ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR Armáda České republiky, která má nenahraditelnou úlohu i v logistickém zabezpečení celé akce a která bude mít ze všech účastníků nejrozsáhlejší prezentaci. Celkem si armáda připravila dvanáct dynamických ukázek.

„Armáda České republiky je pro nás klíčovým účastníkem. Nejenže sama o sobě zabezpečuje velkou část pozemních a leteckých ukázek, ale rovněž zajišťuje důležitou logistickou podporu a podílí se na samotné organizaci akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Čeští vojáci na Letišti Leoše Janáčka ukáží téměř vše, čím disponují, a to jak z pozemní, tak i letecké techniky. Například 73. tankový prapor Přáslavice představí jízdní vlastností tanku T-72M4CZ. Pozemní síly AČR předvedou oblíbenou ukázku zteče mechanizované čety v režii 7. mechanické brigády. Dále bude na mošnovském letišti k vidění osvobození zajatce v podání 53. pluku elektronického boje s pomocí třech vrtulníků, či prezentace jízdních vlastností obrněných vozidel.

Letectvo samozřejmě nebude stát v pozadí pozemních jednotek. Armádní pilot z 211. taktické letky předvede, co všechno dokáže ve vzduchu letoun JAS 39 Gripen. „Zajímavé bude také představení 221. vrtulníkové letky z Náměště nad Oslavou, která ukáže v akci vrtulníkovou letku Mi-24,“ dodává Pavlačík. Nebude chybět ani letecká ukázka lehkého bojového letounu L-159.

Divácky vděčné budou i statické ukázky. Návštěvníci si budou moct z blízka prohlédnout dvoumotorový víceúčelový vrtulník W-3A Sokol, pásový dozer 6, minový vrhač MV-3, autogrejdr 120M a spoustu dalších strojů určených pro přepravu, boj, či týlové zabezpečení.

Svoji expozici bude mít rovněž Armádní sportovní centrum Dukla, v níž si bude možné požádat o autogram úspěšné armádní sportovce. V sobotu bude přítomen běžec Pavel Maslák, v neděli pak veslař Ondřej Synek.

Česká republika 12. března oslavila patnácté výročí vstupu do Severoatlantické aliance. „Události na Ukrajině nás utvrzují v tom, že bezpečnost není zadarmo a suverenita státu není samozřejmostí, proto je důležité představit široké veřejnosti schopnosti a vybavení AČR. Návštěvníci Dnů NATO budou mít na mošnovském letišti přílěžitost vidět, čím naše armáda přispívá do aliančních vojsk,“ uzavírá hlavní organizátor.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro