POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Univerzita obrany představí robotický systém Taros

12.09.2015, 20:53

Univerzita obrany je pravidelným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR již od prvního ročníku této největší bezpečnostní show v Evropě. V letošním roce bude mimo jiné prezentovat taktický robotický systém Taros.

Toto vozidlo, které patří do kategorie bezosádkových pozemních prostředků UGV a které bude hlavním tahákem expozice Univerzity obrany, je výsledkem úzké spolupráce Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu a státního podniku VOP CZ, v jehož dílně v Šenově u Nového Jičína vzniklo.

Bezosádková zařízení, neboli UGV, patří mezi nejmodernější prostředky používané v krizových situacích, které jsou vyvíjeny se záměrem chránit životy a zdraví příslušníků ozbrojených sil při provádění nebezpečných vojenských misí a aktivit. Vedle klasických funkcí průzkumného charakteru se jejich určení pomalu posouvá do role podpůrného bojového prostředku.

Výzkum a vývoj robotických prostředků pro podporu bojové činnosti je na Univerzitě obrany realizován v souvislosti s posledními trendy a požadavky digitalizace a robotizace bojiště se zaměřením na pokročilou automatizaci operačně taktických procesů a podporu jednotek na bojišti 21. století. Veřejnou premiéru si systém Taros odbyl na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v letošním roce v Brně. 

Návštěvníci se budou moci seznámit také se studijní nabídkou Univerzity obrany pro akademický rok 2016/17, kdy třetím rokem je v rámci vojenského studia nově nabízeno souvislé pětileté magisterské studium na fakultách UO v Brně.

Mimo samotné prezentace na statické ukázce se Univerzita obrany rovněž zapojí do organizace Dnů NATO, a to v podobě péče o zahraniční účastníky, zejména piloty a osádky letounů. Tuto činnost bude mít na starosti skupina studentů především z Pardubic, kde v Centru leteckého výcviku nyní absolvují základní a udržovací pilotní výcvik na letounech Zlín 142. Pro studenty, budoucí piloty české armády, je setkání se zkušenými zahraničními armádními piloty významnou událostí a také motivací pro jejich další odbornou přípravu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro