POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Armáda ČR představí novou techniku i tradiční ukázky

23.08.2022, 11:55

Armáda České republiky opět bude mít na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ze všech účastníků nejrozsáhlejší prezentaci. Důraz přitom bude klást na představení techniky, která nově byla zařazena do její výzbroje a díky našim partnerům i ta, s jejímž pořízením se plánuje. 

Návštěvníci tak budou mít příležitost se vůbec poprvé seznámit s nejnovějšími modernizačními projekty Armády České republiky – švédským bojovým vozidlem pěchoty CV90, modelem izraelského systému protivzdušné obrany SHORAD,  které doplní model letounu páté generace F-35 v českých barvách v měřítku 1:1.

„Těší nás, že budeme moci veřejnosti prezentovat modernizační programy Armády České republiky takto komplexně v jeden čas a na jednom místě. Veřejnost si tak bude moci udělat konkrétní představu o pokroku v modernizaci a kam smysluplně směřují prostředky daňových poplatníků ze zvyšujícího se obranného rozpočtu,“ uvedl generálmajor Ivo Střecha, první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky.

Vzhledem k modernizaci vrtulníkového letectva se na Dnech NATO uskuteční naopak jedno z posledních veřejných vystoupení bitevního vrtulníku Mi-24, jehož letová ukázka vždy patřila k divácky velmi atraktivním. „Bitevníky Mi-24, které začaly sloužit v Československé armádě již v roce 1978, začnou příští rok postupně nahrazovat stroje UH-1/AH-1 americké společnosti Bell Flight, takže letošní Dny NATO budou jednou z posledních příležitostí, kdy si je veřejnost bude moci prohlédnout na zemi i ve vzduchu,“ doplnil generál Střecha.

Dynamickou ukázku předvede i další vrtulník ve výzbroji českého letectva, W-3A Sokol. Vzhledem k operačnímu vytížení v misi Severoatlantické aliance air policing v Pobaltí naopak v programu nebudou letová vystoupení 21. základny taktického letectva Čáslav.

Z útvarů spadajících pod pozemní síly se návštěvníci mohou těšit na dynamické ukázky 7. mechanizované brigády, 43. výsadkového pluku či 53. pluku průzkumu a elektronického boje. V rozsáhlých statických expozicích si pak budou moci prohlédnout techniku a výbavu dalších jednotek, složek a agentur spadajících pod ministerstvo obrany.

„Význam armády pro Dny NATO je zcela zásadní nejen z hlediska prezentované techniky, ale též z hlediska logistiky a zajištění toho, aby se tato akce vůbec mohla v této podobě uskutečnit. Za to patří všem jejím příslušníkům velký dík,“ uzavírá Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro