POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

BAE Systems na Dnech NATO představí budoucnost BVP české armády

13.09.2022, 10:45

BAE Systems přijíždí na letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR představit své bojové vozidlo pěchoty (BVP) CV90 MkIV, které bylo českou vládou vybráno jako nástupce zastaralé sovětské techniky. Návštěvníci se budou moci s vozidlem seznámit v prostoru věnovanému modernizačním projektům české armády. 

BVP CV90 MkIV je nejlepší možnou volbou pro Českou republiku a exkluzivní klub 7 evropských uživatelů, kteří ve své výbavě používají více než 1 300 vozidel v 17 modifikacích, se již těší, že ve svých řadách přivítají dvě nové armády. Kromě České republiky si totiž CV90 MkIV vybrala také Slovenská republika. 

Stroj má za sebou úspěšnou účast v operacích po celém světě včetně koaličních operací pod mandátem OSN či NATO. Vozidlo poskytuje vysokou strategickou i taktickou mobilitu a má schopnost působit proti vzdušným i obrněným cílům. Poskytuje také vysokou odolnost a ochranu posádky v jakémkoli terénu a jakémkoli taktickém prostředí. Ve své třídě do 38 tun poskytuje CV90 bezkonkurenční výkonnost.

Vozidlo patří mezi světovou špičku v odolnosti a bezpečnosti vojáků. Poskytuje flexibilní a modulární řešení pro jakékoli požadavky související s plněním bojových misí. Platforma vozidla využívá modulární systém pancéřování. To chrání osádku před těžkými zbraněmi, včetně improvizovaných výbušných systémů, a protitankovými minami. CV90 také vojáky ochrání před zbraněmi hromadného ničení (chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými) díky integrovanému systému OPZHN a FVZ.

Jedná se i o jeden z nejmobilnějších vozů ve své třídě. Jeho chod zajišťuje vysoce spolehlivý a úsporný osmiválcový vznětový motor s válci uspořádanými do tvaru V. Díky němu může provádět rychlé přesuny v náročném terénu i plnit déletrvající úkoly dálkového průzkumu. Dojezd u nejmodernějších verzí dosahuje na silnici až 900 kilometrů.

CV90 střílí jako první. Zvládne integrovat nejrůznější zbraňové systémy podle požadavků zákazníků. Standardně je vozidlo osazeno věží s dvoučlennou osádkou vyzbrojenou osvědčeným kanonem Bushmaster ráže 30 až 35 mm. Obecně vozidlo zvládne téměř jakoukoli konfiguraci. Navíc je vybaveno jednotkou pro programování munice s nadzemním výbuchem (Air Burst Munition), na zaměření cíle orientované rozhraní člověk – stroj (Man Machine Interface) na pracovišti střelce a poskytuje excelentní schopnost likvidace vzdušných cílů.

Ve své třídě poskytuje nejlepší schopnost shromažďování zpravodajských informací, sledování a zjišťování cílů a průzkumu bez ohledu na počasí. Jeho varianty umožňují provádět déletrvající i expediční operace, operace s plným spektrem činností i v síťovém prostředí s omezenou logistikou. Je digitalizováno a odpovídá normě GVA (Generic Vehicle Architecture); poskytuje přesné a včasné informace podporující rozhodovací proces všech úrovní a integruje špičkové technologie. Výsledkem jsou schopnosti ISTAR. Normě GVA odpovídající elektronika vozidla dokáže integrovat stávající i budoucí otevřené produkty C4ISTAR a komunikační zařízení. Schopnosti C4ISTAR integrované ve vozidle CV90 lze rozšířit pomocí systému Battleview 360, kombinace prvků rozšířené a virtuální reality umožňující pozorování okolí vozidla v okruhu 360° i přes pancíř s konformními rozšířenými informacemi o bojišti.

Společnost BAE System Hägglunds mnohokrát dokázala, že zákazníkům umí dodat jakoukoli požadovanou verzi vozidel. To je tím pádem připravené na rozšíření o nové prvky a schopnosti, jako je systém maskování ADAPTIV, pryžové pásy, systém BattleView360 a integrované systémy aktivní ochrany (Active Protection System).

Česká republika má spolu se Slovenskou republikou potenciál stát se průmyslovým jádrem CV90 pro celý region a pro další globální projekty spojené s CV90 společnosti BAE Systems. Ta je připravena maximálně spolupracovat s oběma vládami na úspěšné realizaci projektu. Zásadní přínos bude mít spolupráce také na český (nejen) obranný průmysl, se kterým BAE Systems od počátku velmi intenzivně počítá a se kterým již dlouhodobě spolupracuje. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro