POTVRZENÁ ÚČAST 2024               

Zprávy

C-5M Super Galaxy: návrat amerického obra

19.08.2024, 14:15

Tradičně významné bude na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR i zapojení amerického letectva. Na mošnovské letiště se po roční pauze vrátí jedno z největších letadel světa C-5M Super Galaxy. Po jeho boku přistanou i další giganti.

Tato nejmodernější verze transportního letoun C-5 zažila svou premiéru na Dnech NATO v roce 2019 a kromě vynucené pandemické pauzy se jedná o pomyslnou i faktickou dominantu statických ukázek.

„Strategická letecká přeprava je pro mise Severotlantické aliance nezbytným prvkem a jsme rádi, že díky letectvu Spojených států bude tato schopnost na Dnech NATO opět zastoupena. Letoun C-5 navíc doplní i další dopravní stroj C-17 a tanker KC-135, návštěvníci se mohou těšit i na ukázku víceúčelového dronu MQ-9 Reaper,“ doplňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Hlavním účelem tohoto letounu je zajištění mezikontinentální letecké přepravy těžké techniky. Díky schopnosti C-5M Super Galaxy unést přes 127 000 kg nákladu dovede transportovat například šest bojových vrtulníků AH-64 Apache, 345 vojáků či dva tanky M1A2 Abrams na vzdálenost přes 9 000 kilometrů. 

V jeho obrovském stínu tak zůstanou i giganti C-17 Globemaster III a KC-135 Stratotanker. Přesto se však jedná o velmi významné stroje. Strategický transportní letoun C-17 je jeden z nejmodernějších letounů svého typu a je klíčovým prvkem globální projekce síly. Využívaný je zejména pro logistické operace, evakuaci a přepravu vojsk či výsadkové mise. KC-135 je dodnes nejvyužívanější letecký tanker na světě. Jeho služba umožňuje udržet stíhací letouny, bombardéry a další strategická letadla ve vzduchu téměř neomezeně, díky čemuž jsou schopny efektivněji vykonávat vojenské operace.

Tuto trojici doplní proslulý bezpilotní letoun General Atomics MQ-9 Reaper.  Jeho primárním cílem je ničení mobilních pozemních cílů. Pro tento účel může být vybaven až čtyřmi raketami vzduch-země AGM-114 Hellfire či dvojicí laserem naváděných pum GBU-12 Paveway II. Plně vyzbrojený se dovede pohybovat nad bojištěm 14 hodin, bez výzbroje až 30.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro