POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO poprvé zažijí průlet F-35

12.09.2022, 15:00

Další velká premiéra čeká návštěvníky letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. V průletu se představí dva letouny 5. generace F-35 Lightning II nizozemského letectva.

Po loňském debutu italských strojů na statice se nejmodernější západní bojové letouny vrací na mošnovské letiště. Návštěvníci tak uvidí v akci další stroj, který je součástí modernizačních projektů Armády ČR. Ta zamýšlí v budoucnu do výzbroje vzdušných sil pořídit letouny F-35 jako náhradu za pronajaté Gripeny.

„Tento průlet se nám podařilo vyjednat díky podpoře našeho hlavního partnera, firmy Lockheed Martin, a jsme rádi, že Dny NATO díky tomu drží ve střední Evropě primát v představování těchto nejmodernějších bojových letounů 5. generace,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „V areálu pak budou moci návštěvníci díky modelu v měřítku 1:1 v českých barvách usednout i do jeho kokpitu.“

Letouny F-35 jsou primárně americkým projektem společnosti Lockheed Martin, přičemž jejich vývoj a výroba probíhají v mezinárodní spolupráci. Jeho hlavní předností je široká variabilita použití – letoun může poskytovat přímou leteckou podporu jednotkám na zemi, provádět průzkum nebo se také zapojit do elektronického boje či potlačovat nepřátelskou protivzdušnou obranu

Mezi vlastnosti, které F-35 řadí mezi letouny páté generace, patří víceúčelovost, stealth technologie (neviditelnost pro radary), vysoká manévrovatelnost či pokročilá avionika. Za jeho vývojem stála především snaha nahradit flotilu letounů F-16. Díky své všestrannosti jej ale letectva začínají používat také místo letounů F/A-18 Hornet, A-10 Thunderbolt II či legendárního AV-8B Harrier II. 

Letoun F-35 je produkován ve třech variantách – klasické verzi A, B se schopností STOVL, tedy vzletu z místa, a verzi C, jež je určena pro letadlové lodě. V současné době těmito stroji disponují především Spojené státy, ale také Spojené království, Izrael nebo Japonsko. V dubnu 2021 svůj první letoun F-35 obdrželo Dánsko. Nizozemsko má momentálně v provozu 24 letounů F-35A, přičemž celkový počet by se měl v budoucnu vyšplhat na 52 strojů.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro