POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO v Ostravě přivítaly 110 000 návštěvníků

18.09.2022, 19:00

Za chladného počasí s občasnými přeháňkami se odehrál druhý den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě. I přes očekávaný silný celodenní déšť, na který se organizátoři připravovali, byla meteorologická situace příznivější. I proto se nakonec odehrála, k velké spokojenosti všech zúčastněných, naprostá většina plánovaných dynamických ukázek.

Za účasti devatenácti partnerských zemí a pod partnerstvím Severoatlantické aliance skončily 22. Dny NATO v Ostravě a 13. Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Po dvou ročnících ovlivněných covidovou situací byl vstup pro návštěvníky opět volný a bez omezení. Letošní ročník byl však ovlivněn jinou závažnou situací, a to konfliktem probíhajícím na území svrchovaného státu Ukrajiny.  Konfliktem, který se odehrává jen několik set kilometrů od našeho státu. I proto byly mezi návštěvníky často slyšet diskuze na toto téma a uspokojení z faktu, že Česká republika je součástí silného vojenského obranného uskupení. Takzvané „Bratrství ve zbrani“ je na akci viditelné ve společných ukázkách armády, policie, celníků a záchranných složek. Je zosobněním toho skutečného „Brothers in arms,“ které se odehrává při společných misích v zahraničí nebo v rámci přeshraniční spolupráce. 

„Jsme velmi rádi, že si naše akce udržuje dlouhodobě vysokou návštěvnost diváků, kteří i přes nekomfortní počasí opustí pohodlí svých domovů a přijdou se na letiště Leoše Janáčka Ostrava podívat. Děkujeme jim za to,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, zástupce hlavního organizátora akce, předseda sdružení JAGELLO 2000.

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky si vydobyly dlouhodobě silnou a prestižní pozici mezi partnerskými státy v NATO, ale nejen tam. Mezi jejími návštěvníky i na doprovodných akcích, které jsou součástí Dnů NATO, můžete potkat široké spektrum odborníků na vyspělé technologie a osobnosti z velení jednotlivých států NATO i některých nečlenských zemí.

Tak jako při každém ročníku akce se stane, že některá země odvolá účast své techniky z různých důvodů, většinou operačního vytížení, počasí apod. Tak tomu bylo i v letošním ročníku, kdy z původních 22 zemí se finálně účastnilo 19 a některé další země počet techniky omezily. I tak jde stále o úctyhodný seznam techniky a ukázek, který partneři akce a účastnické země připravili.

Co přinesou další ročníky akce nelze přesně nyní určit, ale organizátoři na nich již pracují. Stejně jak se vyvíjí svět, vyvíjí se i tato akce a snahou je přinášet co největší a nejúplnější obraz toho, co spojenci na poli společné obrany využívají. Není asi lepšího zobrazení budoucnosti vývoje, než poslední dynamická ukázka na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády České republiky, a to společný průlet letadel několika států k symbolickému přivítání Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro