POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Do role partnerského státu se po osmi letech vrací Německo 

11.03.2024, 17:45

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR pokračují s konceptem speciálního partnerského státu, který nabízí rozsáhlou prezentaci vybrané země. Pro rok 2024 se touto zemí stane Německo, jehož obranné a bezpečnostní složky se plánují na mošnovském letišti představit opravdu ve velkém stylu.

Německo se této role ujalo už v roce 2016, kdy se na mošnovském letišti představilo hned osm ozbrojených, bezpečnostních či záchranných složek a nastavilo si tak velmi vysokou laťku. V následujících letech na ni navíc Německo výrazně navazovalo. V letošním ročníku slibuje tuto metu ještě překonat a návštěvníci akce se tak mohou těšit na statické i dynamické ukázky letectva, pozemních sil, policie, celní správy, zdravotnických a technických složek a dalších.

„Mezi českými a německými ozbrojenými a bezpečnostními sbory probíhá rozsáhlá praktická spolupráce, ať už se jedná o armádu, policii či celní správu, už 25 let též spolupracujeme jako členové Severoatlantické aliance. Jsme rádi, že se tato spolupráce promítne i do Dnů NATO, kde ji budou mít návštěvníci možnost vidět i ve společných ukázkách,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. „Podrobnosti o prezentovaných jednotkách a technice budeme zveřejňovat průběžně, stále se o nich ještě vedou jednání.“ 

Koncept speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR od roku 2014 umožňuje jednomu státu prezentovat komplexní schopnosti jeho ozbrojených sil a bezpečnostních složek, ale rovněž produktů firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu.

Role partnerského státu se taktéž promítá do větší účasti významných hostů z dané země na akci. Může se jednat o politiky, vrchní představitele zúčastněných jednotek a složek, bezpečnostní odborníky i zástupce komerčních společností. Díky tomuto unikátnímu konceptu tak Dny NATO mohou sloužit i jako platforma pro navázání spolupráce na státní i komerční úrovni.

"Letos si připomínáme čtvrt století závazku, jednoty a sdílené bezpečnosti. Česká republika a zejména její letectvo svou nedílnou rolí v rámci NATO nejen zajistila svou vlastní suverenitu, ale také významně přispěla k posílení aliance. Těším se na společnou bezpečnou budoucnost," prohlásil generál Ingo Gerhartz, velitel německého letectva.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro