POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Exkluzivní premiéra: italská F-35 prvním letounem 5. generace na Dnech NATO!

04.06.2021, 07:31

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 budou moci vůbec poprvé vidět letoun páté generace. Na statické ukázce se představí technologiemi nabitý víceúčelový stroj F-35 Lightning II italského letectva.

Nejmodernější západní bojový letoun se postupně zařazuje do výzbroje evropských spojenců, což s každým rokem zvyšovalo šanci na jeho účast. Svou premiéru si na Dnech NATO odbude v barvách Itálie, která je jedním ze zakládajících států NATO a také jedním z hlavních partnerů programu F-35.  


F-35 Lightning II

„Letoun F-35 představuje budoucnost víceúčelových letounů a letectev mnoha států aliance. Jeho účast tak bude událost srovnatelná s prvním přistáním strojů Eurofighter v roce 2007,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „A podobně jako tomu bylo u Eurofighterů, věřím, že i F-35 se nám v následujících letech ukáže i v letové ukázce a v barvách dalších letectev.“

"Velmi si vážíme toho, že středoevropský debut letounu páté generace bude právě na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil AČR, což dokládá prestiž této akce," uvádí generálmajor Petr Mikulenka, velitel Vzdušných sil Armády České republiky.

"Přelet italských strojů F-35 jsme se snažili zajistit již pro loňský ročnk Dnů NATO, kdy se v termínu akce přesouvaly na air policing na Island, bohužel se to nepodařilo kvůli potřebě dodatečného tankování," odhaluje dále Pavlačík. "Naše akce bude i tak teprve třetím místem v blízkém regionu, kde se tyto letouny představí - po berlínské Ile v roce 2018 a Zeltwegu v roce 2019."

Letouny F-35 jsou primárně americkým projektem společnosti Lockheed Martin, jež je hlavním partnerem Dnů NATO, jejich vývoj a výroba však probíhají v mezinárodní spolupráci. Díky tomu, že je Itálie jedním z hlavních partnerů tohoto programu, jsou na jejím území tyto stroje rovněž vyráběny a kompletovány. To pomohlo italskému letectvu k zápisu do historie tím, že první letoun F-35, který v roce 2016 přeletěl Atlantik, patřil právě do jeho výzbroje.

Mezi vlastnosti, které F-35 řadí mezi letouny páté generace, patří neviditelnost pro radary („stealth“), vysoká manévrovatelnost, pokročilá avionika či víceúčelovost. Za jeho vývojem stála především snaha nahradit flotilu letounů F-16, díky své všestrannosti jej ale letectva začínají používat také místo letounů F/A-18 Hornet, A-10 Thunderbolt II či legendárního AV-8B Harrier II. 

Letoun F-35 je produkován ve třech variantách – klasické verzi A, B se schopností STOVL, tedy vzletu z místa, a verzi C určená pro letadlové lodě. V současné době těmito stroji disponují především Spojené státy, ale také Spojené království, Izrael nebo Japonsko. V dubnu 2021 svůj první letoun F-35 obdrželo Dánsko. Itálie pro své letectvo a námořnictvo objednala celkem 60 kusů F-35A a 30 kusů F-35B, z nich již má ve výzbroji strojů 9 A a 3 B.

Tímto ale letošní účast italského letectva na Dnech NATO nekončí. Po šesti letech se na mošnovské letiště vrátí i vrtulník AW139, který se představí rovněž na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro