POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Jak těžké je být pilotem? ptali se nejčastěji studenti

24.09.2020, 11:02

Že Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nejsou jen o leteckých a pozemních ukázkách dokazuje i každoroční doprovodný program. Ten byl sice o něco skromnější, tradiční besedy s americkými piloty na moravskoslezských školách se ale povedlo uskutečnit i letos. A zájem studentů byl velký.

„Svoji práci zbožňujeme, naše kancelář je v oblacích,“ začali na úvod studentům vyprávět američtí piloti, kteří se díky doprovodnému programu Dnů NATO podívali do deseti škol Moravskoslezského kraje. Ačkoliv letos nebylo možné americkou posádku vidět přímo o víkendu na Dnech NATO, v rámci cvičení přiletěli do Pardubic Boeingy KC-135 Stratotanker s posádkou z Nebrasky a Washingtonu.

 Čtveřice pilotů tak přijela na pár dní do Ostravy a postupně navštěvovala krajské školy. Pro studenty měli nachystanou prezentaci, ve které představili svou práci, život pilotů a specifika jejich letounu, který za letu doplňuje palivo dalším strojům. Věnovali se také důležitému spojenectví s Českou republikou, vysvětlili, k čemu slouží Severoatlantická aliance a přiblížili úskalí i radosti života v americké armádě.

 Mezi studenty největší zájem vzbudila videa, díky kterým se na chvíli přenesli do kokpitu letadla. Někteří studenti také na oplátku představili výuku a život na jejich škole pilotům. Po úvodních prezentacích pak nastal čas na otázky – tou nejčastější samozřejmě bylo, jak těžké je být pilotem, jak dlouho trvá výcvik a jestli je práce nebezpečná. Studenti technických škol se nezapomněli zeptat na detailní informace o letounech, simulátorech nebo co dělat, když mají závadu při letu.

 Na jiných školách se naopak řešili i etické otázky věnující se terorismu nebo zda je pravda, že dva piloti zároveň nemůžou jíst stejné jídlo, kdyby bylo otrávené. Naopak piloti se žáků ptali, čemu se chtějí v budoucnu věnovat a řeč přišla i na zajímavé české i americké památky. Přes tři sta studentů tak mělo možnost vyslechnout si zajímavou přednášku a následně konverzovat v angličtině.
 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro