POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

L-39NG se znovu proletí na Dnech NATO

11.09.2023, 14:24

Hlavní partner Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, AERO Vodochody AEROSAPCE a.s., představí na dynamické ukázce svůj cvičný letoun L-39NG. Ten se začíná rozšiřovat i do zahraničí, jelikož první kusy tohoto letounu budou do konce letošního roku předány do užívání prvnímu zákazníkovi.

Prvním zákazníkem je Vietnam, který si v Aero objednal 12 kusů nově vyvinutého podzvukového letounu L-39NG. Současně se již vyrábějí letouny pro maďarského zákazníka, s nímž je uzavřen kontrakt na dalších 12 strojů. Letos byla v továrně Aero slavnostně zahájena výroba i pro LOM Praha, který odebere čtyři letouny ve cvičné verzi. Budou sloužit v Centru leteckého výcviku Pardubice primárně pro výcvik pilotů Armády ČR, ale též pro další zahraniční vzdušné síly, jež pro své piloty zajišťují trénink právě v CLV Pardubice.

Platforma L-39NG dokáže za velice atraktivních finančních parametrů, jak pořizovacích, tak především provozních, nabídnout celou osnovu výcviku pro piloty. „Pilotní výcvik je hlavní rolí pro L-39NG. Dlouhodobě chceme nabídnout komplexní systém pro všechny fáze výcviku pilotů letounů 4. a 5. generace za rozumnou cenu. K pokrytí takového výcviku je kromě výkonného letounu třeba i plnohodnotný pozemní výcvikový systém propojený s integrovaným virtuálním výcvikovým systémem na palubě letadla, což výrazně zvýší hodnotu výcviku vzhledem k neomezenému množství výcvikových scénářů prováděných v plně propojeném, živém a simulovaném prostředí,“ uvádí Filip Kulštrunk, výkonný viceprezident a CCO Aero a dodává: „Již nyní se zaměřujeme též na nabídku L-39NG v současné certifikované konfiguraci, která bude plnit širší škálu obranných a lehkých bojových misí. K tomu je třeba integrovat moderní zbraňové systémy, senzory a další technologie, které výrazně zvyšují přidanou hodnotu letounu.“

L-39NG je zcela nová generace nejúspěšnějšího cvičného podzvukového proudového letounu na světě, kterým byl L-39 Albatros. L-39NG kombinuje moderní avionické systémy, mimořádně účinný proudový motor a vynikající letové vlastnosti. Platforma L-39NG umožňuje západní i východní konfiguraci a splňuje podmínky plnohodnotného, moderního, komplexního a nákladově efektivního vojenského výcviku vzdušných sil se zaměřením primárně na základní a pokročilý letecký a taktický výcvik. Kromě výcviku pilotů je vhodná také pro lehké bojové a průzkumné mise.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizace civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro