POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

Litevské letectvo přiletí se svým největším strojem

07.09.2021, 10:11

Po loňské nucené přestávce letectvo Litvy na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí svůj největší stroj – transportní C-27J Spartan. Ten si návštěvníci budou moci prohlédnout v rámci statické ukázky.

Litva je pravidelným účastníkem Dnů NATO, které se na ročníku 2020 nemohlo představit kvůli zrušeným statickým ukázkám, ale jinak se zúčastní již po sedmé v řadě. Pravidelně se na mošnovském letišti ukazuje i transportní letoun Spartan, a to často ve více kusech. Letos uvidíme pouze jeden a za něj vděčíme právě litevskému letectvu.

Změna: Účast litevského letectva byla zrušena (13. září 2021).

"Účast Litvy na naší akci symbolizuje bezpečnostní spolupráci našich zemí v rámci Severoatlantické aliance, kdy se čeští letci podílí na ochraně vzdušného prostoru pobaltských států a aktuálně v Litvě působí čeští vojáci v alianční předsunuté přítomnosti," zdůrazňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Jsme rádi, že se Litva ke svému spojeneckému závazku hlásí i formou své pravidelné účasti na Dnech NATO."

Dopravní letoun C-27 Spartan vyrábí italská společnost Leonardo. Tento dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník středního doletu zvládne převézt až 60 vojáků. Vyniká nízkými požadavky na vzletovou a přistávací plochu, a to s ohledem na její délku i kvalitu. Litva provozuje celkem tři stroje tohoto typu. Mimo to je využíván také italským, americkým, slovenským, ale třeba i peruánským letectvem. Vedle standardní transportní verze byly vyvinuty i specializované varianty pro námořní hlídkování, vyhledávání a záchranu osob, palebnou podporu či elektronický boj.

Litevské letectvo patří z důvodu velikosti země v kontextu Severoatlantické aliance k těm menším. Proto si zachovává pouze určitý výsek schopností, zejména transportní a vrtulníkové letectvo. Provozuje i proudové letouny L-39 vyrobené na českém území, avšak ochranu vzdušného prostoru všech pobaltských státu je zajišťována dalšími členy Severoatlantického prostoru v rámci mise Baltic Air Policing. Do něj se v letech 2009, 2012 a 2019 se svými čtyřmi stroji JAS-39 Gripen zapojila i Česká republika. V rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP obrannou spolupráci aktuálně prohlubují v Litvě působící vojáci z 25. protiletadlového pluku a 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro