POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Lotyši při své premiéře přiletí s legendární Andulou

29.04.2022, 07:56

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR bude poprvé prezentovat lotyšské letectvo. Poslední z pobaltských států, který se dosud akce nezúčastnil, ukáže ikonický dvouplošník An-2 Colt přezdívaný Andula.

Lotyši na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR participovali již v roce 2011 ve formě civilního akrobatického týmu Baltic Bees s letouny L-39. Letos se však poprvé představí vzdušné síly tohoto státu s jedním ze svých tří letounů An-2. Ten měl na mošnovské letiště dorazit již v roce 2019, kdy však byla jeho prezentace odvolána. 

„Světoznámý An-2 byl dosud na Dnech NATO k vidění pouze jedinkrát, a to v barvách estonského letectva v roce 2012. Díky premiérové účasti lotyšského letectva tak budeme moci tento legendární stroj vidět po deseti letech,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Jedná se o letoun se skutečně širokým spektrem využití. Zajímavostí z nedávné doby je, že v roce 2020 byly ve válce o Náhorní Karabach dálkově řízené An-2 nasazeny Ázerbájdžánem jako vějička při likvidaci arménské protivzdušné obrany.“

Jednomotorový dvouplošník An-2 je široce rozšířený multifunkční letoun, využívaný pro vojenské i civilní účely. Jeho výroba začala v roce 1947, přičemž pokračovala až do 21. století. Celkem bylo vyrobeno více než 18 tisíc kusů. V lotyšském letectvu je Antonov An-2 využíván pro transportní účely a hlídkovou činnost. Ozbrojenými silami dalších států byl nasazován též jako výsadkový letoun či improvizovaný bombardér.

Obdobně jako v sousední Litvě i v Lotyšsku působí čeští vojáci v rámci mise posílené předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance. Pod kanadským velením zde operují příslušníci 15. ženijního pluku přinášející kontingentu schopnosti pontonové čety. Lotyšské letectvo taktéž nedisponuje stíhacími letouny a v rámci mise NATO Baltic Air Policing se o ochranu lotyšského vzdušného prostoru starají alianční státy. Od dubna do června tato úloha připadne na české vojáky s letouny JAS-39 Gripen.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro