POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Luftwaffe: 2x A-400M!

03.08.2021, 07:47

Potřetí v řadě se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí jedno z nejnovějších evropských letadel – transportní A400M Atlas. Díky německému letectvu budou tito obři k vidění jak na zemi, tak ve vzduchu. Jejich výpravu navíc doplní vrtulníky EC-135 a Bell 206.

Spolková republika Německo a její ozbrojené složky se účastní Dnů NATO pravidelně již od roku 2007 a představuje zástupce jak letecké, tak pozemní techniky. Pro letošní ročník si tento západní soused připravil kombinaci těžké transportní techniky v podobě letounů A400M Atlas, jenž bude k vidění jak v rámci statické ukázky, tak také během letu. Německou účast doplňují vrtulníky z výcvikového střediska International Helicopter Training Center (IHTC) - EC-135 se představí v letové ukázce, Bell 206 pak na statické.

“Německo patří bezesporu mezi naše klíčové partnery. Potvrzuje to i letos účastí dvojice moderních strojů A400M Atlas, jenž stále patří mezi méně prezentovanou techniku,” uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. “To se dá ale říci i o vrtulnících z Mezinárodního výcvikového centra IHTC – Bell 206 se představí teprve podruhé a EC-135 po dlouhé době uvidíme v letové ukázce. Navíc se nejedná o jedinou německou účast, v příštích týdnech zveřejníme i pozemní techniku, kterou letos představí tamní ozbrojené síly.”

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun se strategickými schopnostmi vyvinutý společností Airbus ve spolupráci s některými aliančními státy. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule, což zlepšuje jeho letové vlastnosti. Německo nyní disponuje třiceti stroji a postupně jimi plánuje nahradit mimo jiné dosluhující letouny Transall C-160. A400M můžeme nalézt také ve výzbroji Francie, Španělska, Velké Británie či Turecka.

Cvičné vrtulníky Bell 206 používá německá armáda od roku 2017, kdy šestice těchto strojů nahradila vyřazené helikoptéry Bo-105. Lehký víceúčelový vrtulník EC 135 je rovněž využíván pro školení nových pilotů, kteří do nich usedají po absolvování základního výcviku na Bell 206.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro