POTVRZENÁ ÚČAST 2024                

Zprávy

MESIT – elektronické systémy pro letouny i bojová vozidla

14.09.2022, 15:00

Jedním z hlavních partnerů Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je i MESIT holding (společnost skupiny OMNIPOL). Produkty se značkou MESIT tvoří sofistikované elektronické systémy, které tvoří důležitou část vnitřního vybavení letounů či bojových vozidel, i když nejsou často viditelné na první pohled.

Vlastní vývoj a výroba leteckých přístrojů je od založení základním pilířem společností skupiny MESIT. Společnost MESIT asd, s.r.o., se účastní značné části leteckých programů na území České republiky a je dlouholetým dodavatelem přístrojů pro významné tuzemské letecké finalisty, jako jsou například Aircraft Industries, a.s., a Aero Vodochody AEROSPACE a.s. Proto se MESIT asd zapojil i do modernizace dvou nejnovějších letounů L-39NG a L 410 NG, které se představí na letošních Dnech NATO. 

Obchodní sortiment pro původní letoun L 410/420 představoval přibližně 130 nabízených položek, a to palubní i motorové přístroje. MESIT asd se společně s dalšími českými společnostmi účastnil projektu MOSTA pro komplexní modernizaci letounu L 410 za účelem zvýšení efektivnosti a ekonomie provozu. Vyvinul a v současné době dodává pro letoun L 410 NG několik leteckých systémů: systém měření paliva, elektronické součásti pro řízení odledňování draku letounu, systém vyhřívání čelních skel, řízení vytápění kabiny a systém kontroly dodávek elektrické energie pro ohřev sond statického a celkového tlaku. 

Rovněž spolupráce s Aero Vodochody AEROSPACE a.s. má dlouhou historii. MESIT dodával přístrojové vybavení pro úspěšné letouny L-29, L-39, L-59 a L-159. Také na nejnovějším letounu L-39NG naleznete komponenty této značky. Patří mezi ně například interkom, páka řízení HOTAS, spouštěcí zařízení pro odpal palubní výzbroje, ovladače podvozku nebo snímače proudu. 

Aktuálně byl do sériové výroby v letošním roce zaveden palubní telefon neboli interkom LUN 8426. Palubní telefon LUN 8426 je vyvinut na míru nejen pro letadlo L-39NG, ale i pro případné použití v rámci programu generálních oprav a modernizací stávajících L-39. Systém se skládá ze dvou jednotek palubního telefonu integrovaných s panelem ovládání, každá v jedné kabině. Vzájemně propojuje audio posádky, pozemní obsluhy, palubních radiostanic a radionavigačních systémů. Jde o univerzálně použitelný systém vybavený robustními ovládacími prvky vhodnými k obsluze v rukavicích, tj. pro posádky používající předepsanou vojenskou pilotní výstroj jak „západního“ tak i „východního“ typu.

Společnosti skupiny MESIT v letošním roce oslavily 70 let od svého založení a navazují na tradici vývoje a výroby leteckých přístrojů. Společnost MESIT asd, s.r.o., nabízí zkušenosti nejen s vývojem leteckých systémů testovaných ve vlastních vývojových laboratořích, ale zejména pak znalosti certifikace softwaru dle RTCA/DO-178. Také dlouhodobě působí v oblasti obranné techniky. Pro bojová vojenská vozidla dodává systém taktické komunikace v široké nabídce komponent – radiostanice, interkomy, náhlavní soupravy a také nejnovější exterkom (PA System) pro oslovení okolí. Společnost MESIT machinery, a.s., nabízí komplexní strojírenské služby – přesné odlitky včetně CNC obrábění a povrchových úprav pro řadu průmyslových odvětví, včetně leteckého a obranného průmyslu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro