POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Na Dnech NATO se premiérově představí Lotyšsko s An-2

22.03.2019, 12:26

Svou premiérovou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo lotyšské letectvo. Na této největší bezpečnostní show v Evropě přispěje ke zpestření statických ukázek letadel vysláním dopravního stroje An-2 Colt. 

Nad areálem akce sice již lotyšská vlajka vlála v roce 2011 díky účasti akrobatické skupiny Baltic Bees se čtyřmi letouny L-39, ta je ale civilní, a tak se nyní dočkáme první oficiální účasti ozbrojených složek lotyšského státu.

„Lotyšsko je posledním z pobaltských států, který se u nás takto dosud nepředstavil, a jsme rádi, že takto přispěje k oslavám 70 let od založení NATO a kulatým výročím vstupu našich států do Aliance,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Letoun An-2 není na leteckých přehlídkách k vidění často, u nás se představil dosud jednou v estonských barvách, a věříme, že návštěvníky akce jeho účast potěší.“ 

Zrušeno: Účast letounu An-2 lotyšského letectva byla odvolána (5. září 2019)

Letoun An-2 poprvé vzlétl již v roce 1947, vyrobeno ho bylo více než 18 000 kusů a vyráběn byl přitom ještě i v 21. století. Stále jich mnoho slouží v ozbrojených silách i pro civilní účely. Mezi jeho přednosti patří krátký vzlet a možnost operovat z nezpevněných ploch. Lotyšské letectvo jej využívá k přepravě lidí i materiálu, výcviku, ale rovněž k hlídkovým letům při ochraně pozemních i námořních hranic. 

Lotyšsko stejně jako Litva nedisponuje stíhacím letectvem a jeho vzdušný prostor tak bude též od září do prosince střežit čtveřice letounů JAS-39 Gripen českého letectva v alianční misi Baltic Air Policing. V Lotyšsku navíc v současnosti působí česká minometná jednotka v rámci alianční předsunuté přítomnosti.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro