POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Polsko představí všechny jednotky svých speciálních sil

17.08.2023, 13:03

Účast letošního speciálního partnerského státu bude vskutku speciální. Kromě rozsáhlé prezentace pozemních sil i letectva se návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR mohou těšit na představení všech jednotek polských speciálních sil, jejich výzbroje a rovněž premiérovou dynamickou ukázku jednoty GROM s českou policií. 

Právě toto společné představení české policejní zásahovky a elitních polských vojáků bude největším lákadlem letošní prezentace polských speciálních sil na mošnovském letišti. Nebude chybět ani již tradiční bojový výsadek v podání příslušníků jednotky AGAT a představení techniky této jednotky – lehkého taktického vozidla Oshkosh M-ATV, terénního vozidla HMMWV či mini dronu FLYEYE. Svou prezentaci budou mít v areálu akce i Formoza, GROM, Komandosy a NIL.  

„Polsko dělá konceptu speciálního partnerského státu opravdu výbornou reklamu. Kromě úchvatných leteckých přehlídek a moderních pozemních ukázek se můžeme těšit i na rozsáhlou účast všech jednotek polských speciálních sil,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Mnohé z nich se na naší akci již představily, ale nikdy v žádném ročníku více než jedna – a nyní tak budeme moci potkat příslušníky všech pěti.“

Současné polské Velitelství speciálních sil bylo zřízeno v roce 2007 a sestává z pět jednotek speciálních sil: GROM, Komandos, FORMOZA, AGAT a NIL. Každá z nich má svou specializaci – ať už to jsou námořní a obojživelné operace, získávání informací a působení v týlu nepřítele či výsadkové operace. Celé velitelství čítá okolo 5000 vojáků a jeho jednotky se účastnily například válek v Afghánistánu a Iráku.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro