POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Portugalsko ve své premiéře představí symbol aliance

09.03.2023, 11:01

První potvrzenou premiérou letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je historicky první účast portugalského letectva. Návštěvníkům se tak na statické ukázce představí jeho dva letouny F-16M.

Díky skvělé mezinárodní prestiži akce se na mošnovské letiště daří stále lákat účastníky z dalších zemí. První účast Portugalska navíc znamená zapojení dalšího členského státu NATO, stroje F-16 jsou i jedním ze symbolů Severoatlantické aliance, jelikož jsou ve výzbroji více než třetiny jejích členů.

„Premiérová účast Portugalska je zrovna v letošním roce významným symbolem. Nejenže představí samotný letecký symbol Aliance v podobě letounu F-16, ale prezentuje i partnerství a spolupráci v rámci NATO,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Stroje F-16 se představily na každém ročníku akce již od roku 2007 a jsme rádi, že díky Portugalsku ani letošek nebude výjimkou.“

První vzlet víceúčelového letounu 4. generace F-16 Fighting Falcon se datuje již do roku 1974, což z něj dělá již zkušeného veterána ze studenoválečné éry. Díky jeho kvalitám a neustálým modernizacím je přesto F-16 stále vyráběn a zařazován do výzbroje letectev, přestože některé státy je již nahrazují za stroje 5. generace F-35 Lightning II.  

Portugalské letectvo disponuje celkem 28 letouny F-16 ve verzích F-16 AM/BM, které mají vylepšený kokpit, avioniku a mohou disponovat radarem pro řízené střely vzduch-vzduch. Obecným cílem modernizace bylo prodloužení životnosti letounů a navýšení jejich operačních schopností.  
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro