POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

S Eurofighterem se cítíte připraveni letět v téměř každé situaci // Humans of NATO Days

07.07.2024, 11:37

Na loňských Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR byl součástí španělského demo týmu s letounem Eurofighter Typhoon. Výsledkem činnosti celého týmu byl nezapomenutelný zážitek a hřmění víceúčelové stíhačky Eurofighter nad mošnovským letištěm. Zeptali jsme se nadporučíka Alejandra Fernandeze Santose ze 14. křídla španělského letectva se sídlem v Albacete na jeho názor na Eurofighter Typhoon, jaký je jeho pracovní den a jak si užíval Dny NATO.

Co si myslíte o právě probíhajících Dnech NATO v Ostravě?
Je to úžasná akce a celý tým si tu čas užívá. Je zde mnoho lidí a akce je pečlivě organizována. Všechny demo týmy mohou mít svůj vlastní prostor a letový řád je také dobře připraven. Takže se máme skvěle a jsme opravdu rádi, že jsme tady.

Co pro vás znamená NATO?
Myslím si, že NATO je pro západní země opravdu důležité, protože je to způsob, jak sdílet různé taktiky a různé způsoby myšlení. Pro mě je to velká příležitost, protože je to způsob, jak zlepšit naši armádu a být dobře připraveni na každý druh akce.

Jak vypadá váš typický pracovní den?
Takže jako v každé práci musíme také dělat papírování. Ale nejlepší na mé práci, kterou miluji, je létání. Myslím, že je to opravdu jedinečná a opravdu zvláštní část mé práce. Teď budu mluvit o dnech, kdy létám, které jsou podle mě zajímavější. Nejprve jdeme každý den na hromadný briefing se všemi piloty. Zkontrolujeme počasí a máme hodinu před letem briefing a pak letíme obvykle hodinu a půl. 
Během letu nacvičujeme množství různých typů scénářů – letecké souboje na blízko i mimo vizuální dosah, například. Po přistání máme opět hodinu a půl na vyhodnocení a je to.

Co je speciálního na letadle, s kterým létáte?
Eurofighter je moderní letadlo, které dává pilotovi neuvěřitelnou příležitost. Je opravdu těžké si zvyknout na všechnu jeho výbavu, ale jakmile s tím budete pracovat, je to prostě úžasné. Když létáte se stíhačkou Eurofighter, cítíte se připraveni létat v téměř každé situaci, téměř na každém bojišti a dělat všemožné věci. Proto se Eurofighter nazývá víceúčelový stíhač. Miluji sílu, kterou má, rychlost, kterou má, a výzbroj se schopnostmi, které má Eurofighter.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro