POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Slovenské letectvo: Spartan, MiG-29 i Black Hawk znovu na Dnech NATO

02.04.2021, 15:24

Ani letos Slovensko nevynechá účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Podobně jako v předchozích letech představí zástupce transportního, vrtulníkového i stíhacího letectva a na statické ukázky vyšle letouny C–27J Spartan, UH–60 Black Hawk a MiG-29.

Slovensko patří k pravidelným účastníkům se svou první účastí už v roce 2002 a do loňského "pandemického" ročníku se zapojilo formou průletu svých bojových letounů MiG-29. V roce 2017 se zhostilo role speciálního partnerského státu, při té příležitosti představilo i jeden z nejnovějších kusů své letecké techniky – UH-60 Black Hawk. Tento vrtulník si budou moci návštěvníci Dnů NATO prohlédnout i letos, a to na statické ukázce. „Černého jestřába“ na statice doplní také podobně legendární stíhač MiG-29 a transportní letoun C-27J Spartan.

Změna: Vrtulník UH-60 BlackHawk se kromě statické ukázky představí také během dynamické ukázky. Letouny MiG-29 nebudou umístěny na statické ukázce, předvedou ale průlet nad areálem. Naopak účast letounu C-27J Spartan byla zrušena (30. srpen 2021).


MiG-29


UH-60 Black Hawk

„Slovenské letectvo, stejně jako české, postupně přezbrojuje ze sovětské techniky na tu západní, a nyní se tak opět můžeme těšit na zajímavé zástupce obou těchto proveniencí,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Vzhledem k současné situaci je však veškerá účast kromě operační dostupnosti letos podmíněna i příznivým vývojem ohledně Covidu-19 a souvisejících opatření.“

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, který tvoří páteř slovenských vzdušných sil, byl vyvinut v 70. letech, stále jej však využívá mnoho letectev, především z bývalého sovětského bloku. Slovenské stroje byly mezi 2005 a 2006 modernizovány na standard NATO, v roce 2023 se již počítá se jejich nahrazením americkými stíhačkami typu F-16.

Naopak mezi novější slovenské akvizice patří dvojice dopravních letounů C-27 Spartan italské společnosti Leonardo-Finmeccanica, které na Slovensku slouží od roku 2017. Jedná se o dvoumotorový turbovrtulový stroj středního doletu, který je také používán italským, americkým nebo bulharským letectvem.

Víceúčelové vrtulníky UH-60 Black Hawk od americké firmy Sikorski provozuje od stejného roku jako Spartany. Jejich všestrannost umožňuje využití nejen pro bojové operace a podporu pozemních sil, ale také pro výcvik a zajišťování pomoci při živelných pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro