POTVRZENÁ ÚČAST 2024                

Zprávy

Špičková technologie pro DARPA poprvé na akci ve střední Evropě

21.08.2020, 12:25

Jedinečnou možnost vidět vybrané ukázky v přímém přenosu z pohledu jejích aktérů a účastníků budou mít diváci sledující přenosy z letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Pro zprostředkování těchto záběrů bude poprvé na veřejné akci využita technologie Wave Relay poskytnutá společností Pramacom Prague.

 Usilujeme o to, abychom všem divákům, kteří budou moci program sledovat pouze prostřednictvím České televize či internetu, nabídli takový zážitek, který by neměli ani v areálu. 

„Diváci se díky špičkové technologii poskytnuté společností Pramacom budou moci stát virtuálními účastníky ukázek, když jim v reálném čase nabídneme záběry z pohledu účinkujících,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Technologie Wave Relay bude navíc pro tento účel v rámci přenosu pro veřejnost využita poprvé.“

Použitá technologie Wave Relay byla vyvinuta společností Persistent Systems v rámci programu DARPA amerického ministerstva obrany. Jejím účelem je poskytnout ozbrojeným, a bezpečnostním silám či záchranářům obdobné služby, které nabízejí chytré mobilní telefony, ale bez nutnosti pevné pozemní infrastruktury. Každý terminál Wave Relay je tak zároveň rádiovou i základnovou stanicí, a umožňuje tak dále šířit signál. Mohou být přitom součástí výstroje vojáků, ale rovněž umístěny na letounech, bojových vozidlech, bezpilotních prostředcích UAV, případně i bezobslužných vozidlech UGV.

Systém již je prověřen ostrým operačním nasazením, americké jednotky jej využívají při protiteroristických operacích, vč. dopadení Usámy bin Ládina. Několik set kusů terminálů typu MPU-5 je zavedeno i v Armádě České republiky, která je využívá především při výcviku.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro