POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Společnost GDELS představí obrněné vozidlo ASCOD 42

15.09.2020, 20:18

Už po několik let se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR účastní společnost General Dynamics European Systems (GDELS), která je jedním z hlavních marketingových partnerů akce. Ta předvede demonstrátor nejmodernější modulární platformy BVP, která je v současnosti na trhu. Tou je platforma bojového vozidla pěchoty ASCOD 42, kterou společnost nabízí české armádě v rámci výběrového řízení na nová pásová bojová vozidla.

Během Dnů NATO v minulých letech se vozidlo ASCOD 42 již představilo v provedení vozidla palebné podpory s věží osazenou zbraní ráže 120 mm, nebo také jako bojové vozidlo pěchoty s bezosádkovou věží UT-30 MK2. 

O nadcházejícím víkendu společnost GDELS představí v premiéře další vývojový stupeň technologického demonstrátoru bojového vozidla pěchoty ASCOD 42 s osádkovou věží MT-30 MK2, který se zúčastní i plánovaných armádních zkoušek funkčních vzorků. Všechny varianty vozidla ASCOD 42 představené na Dnech NATO v posledních letech demonstrují variabilitu platformy ASCOD a možnosti zástavby různých bojových systémů a uspořádání interiéru.

GDELS působí na českém trhu již od minulého desetiletí prostřednictvím své pobočky GDELS-Czech, přičemž počátkem byl projekt vozidel Pandur II 8x8 CZ pro AČR. I v případě další modernizace českých pozemních sil zavedením platformy ASCOD 42, GDELS počítá se zapojením českých firem, a chce tak rozšířit vazby a spolupráce, které již existují. České firmy se například v posledních letech podílely na výrobě vozidel Pandur pro Kuvajt, dodávají komponenty do vozidel Piranha 5 pro Rumunsko a Dánsko nebo do vozidel ASCOD pro britský program Ajax. 

Pro projekt ASCOD 42 pro českou armádu GDELS počítá se zapojením podniku VOP v pozici systémového integrátora. Zástupci GDELS také vloni a letos podepsali memoranda s několika českými společnostmi, které by se tak mohly podílet na výrobě a dodávkách vozidel ASCOD 2 pro AČR.  Šlo například o společnost VR Group, se kterou by GDELS spolupracovala na vývoji a výrobě simulačních systémů pro vozidlo ASCOD 42. Další dohoda byla podepsána s pardubickou firmou RETIA, která by se podílela na integraci IT struktury a elektronických komponent. Stejně tak GDELS navázala kontakty s českými vědeckými institucemi a vysokými školami, jako jsou například fakulty strojní a elektrotechnická ČVUT, brněnské výzkumné centrum CEITEC nebo VŠB – Technická univerzita Ostrava.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro