POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Ve velké premiéře se na Dnech NATO představí brazilský C-390

23.08.2022, 11:15

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou tradičním místem premiérových vystoupení, a nejinak tomu bude i v letošním roce. Na svou první veřejnou prezentaci ve střední Evropě se chystá přepravní letoun C-390 Millenium brazilské firmy Embraer.

Česká republika plánuje modernizovat letku transportních letounů a C-390 Millennium může být jedním z kandidátů, který nahradí některé starší stroje v české výzbroji. Na jeho vývoji a výrobě se přitom podílí i česká společnost AERO Vodochody. Stroj se v červnu představil na pardubickém letišti Armádě ČR v rámci širší prezentace v Evropě, nicméně na Dnech NATO jej bude moci naživo vidět i široká veřejnost.

„Letos budeme mít účastníka ze zcela nového kontinentu – Jižní Ameriky – a to v podobě moderního brazilského dopravního letounu C-390 Millennium, který se u nás české veřejnosti představí vůbec poprvé,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

C-390 Millenium je střední vojenský transportní letoun, který uveze až 26 tun nákladu nebo 80 vojáků a který může operovat i z nezpevněných drah. V současnosti má stroj ve výzbroji pouze brazilské letectvo, nicméně kontrakty na nové letouny již podepsalo Maďarsko, Portugalsko a Nizozemí. Letoun se do brazilských řad začal přidávat od roku 2019. Maďarsko a Portugalsko obdrží první stroje v roce 2023, Holandsko poté o tři roky později.

AERO Vodochody, hlavní partner Dnů NATO odpovídá u C-390 za vývoj, industrializaci, certifikaci a výrobu pevné náběžné hrany křídla. Současně pracuje na industrializaci a výrobě všech dveří, nákladní rampy a druhé části zadního trupu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro