POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Vojenský historický ústav představí pojízdné velitelské stanoviště

29.08.2023, 12:50

I tento rok se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zúčastní Vojenský historický ústav. Ten na statické i dynamické ukázce předvede pojízdné velitelské stanoviště OT-64/R2 SKOT.

Jedná se o střední kolový obrněný transportér (SKOT), na jehož vývoji a výrobě se podílelo i Československo, které vyrábělo komponenty jako motory, převodovky či podvozky. Varianta R2 sloužila jako pojízdné velitelské stanoviště a oproti jiným verzím byla vybavena střeleckou věží.

„OT-64/R2 byl nejlepším transportérem svého druhu té doby, kdy díky jeho vynikajícím jízdním vlastnostem, pohonu všech osmi kol a schopnosti plavby neměl konkurenci. O jeho kvalitách vypovídá i úspěšný export do více než 10 zemí světa, i to, že mnohé jej využívají dodnes,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Vývoj OT-64/R2 SKOT začal již v polovině 50. letech a hlavním výrobcem byla polská firma Fabryka Samochodów Ciężarowych. V roce 1969 byla zahájena sériová výroba a bylo vyrobeno asi 4 500 kusů těchto strojů, které byly vyvezeny do různých koutů světa. Ve svých arzenálech je mělo Polsko, Maďarsko, Sýrie, Írán či Súdán.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro