POTVRZENÁ ÚČAST 2024       

Zprávy

Vojenský historický ústav představí pojízdné velitelské stanoviště

29.08.2023, 12:50

I tento rok se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zúčastní Vojenský historický ústav. Ten na statické i dynamické ukázce předvede pojízdné velitelské stanoviště OT-64/R2 SKOT.

Jedná se o střední kolový obrněný transportér (SKOT), na jehož vývoji a výrobě se podílelo i Československo, které vyrábělo komponenty jako motory, převodovky či podvozky. Varianta R2 sloužila jako pojízdné velitelské stanoviště a oproti jiným verzím byla vybavena střeleckou věží.

„OT-64/R2 byl nejlepším transportérem svého druhu té doby, kdy díky jeho vynikajícím jízdním vlastnostem, pohonu všech osmi kol a schopnosti plavby neměl konkurenci. O jeho kvalitách vypovídá i úspěšný export do více než 10 zemí světa, i to, že mnohé jej využívají dodnes,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Vývoj OT-64/R2 SKOT začal již v polovině 50. letech a hlavním výrobcem byla polská firma Fabryka Samochodów Ciężarowych. V roce 1969 byla zahájena sériová výroba a bylo vyrobeno asi 4 500 kusů těchto strojů, které byly vyvezeny do různých koutů světa. Ve svých arzenálech je mělo Polsko, Maďarsko, Sýrie, Írán či Súdán.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro