POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Vojenský historický ústav předvede samohybné dělo

27.08.2022, 12:30

Pravidelným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je i Vojenský historický ústav. Ten si letos pro návštěvníky nachystal ukázku samohybného útočného děla Sav m/43.

Děla Sav m/43 začala vyrábět švédská firma Scania-Vabis v roce 1944 pro potřeby švédské královské armády. Výhodou samohybného děla oproti tanku je jeho konstrukční jednoduchost a levnější výroba, přičemž k výrobě samohybného děla může posloužit i podvozek starého tanku, čímž se snižují náklady na jeho výrobu. A právě podvozek československého tanku LT vz. 38 byl použit pro výrobu děla Sav m/43.

„Dělo Sav m/43 je příkladem obranné spolupráce mezi Švédskem a tehdejším Československem, která probíhala mezi světovými válkami, omezeně i za studené války a která probíhá i dnes, nejen v podobě letounů JAS-39 Gripen,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

Sav m/43 byl vyráběn na podvozku švédského lehkého tanku Strv m/41, což byla licenční podoba tanku LT vz. 38. Posádku stroje tvořili čtyři muži. V letech 1944-1947 bylo vyrobeno 36 kusů samohybných děl a Švédská armáda je měla ve výzbroji do roku 1973. Do sbírek jej VHÚ získal v rámci výměny techniky ze Švédska.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro