POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Z Anatolie do Mošnova: návrat F-16 SoloTurk

10.09.2021, 12:48

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na působivé vystoupení tureckého display týmu F-16 SoloTurk, jenž se do Mošnova vrací po dlouhých devíti letech. SoloTurk je zároveň sedmou potvrzenou ukázkou na nadzvukovém stroji. 

Turecko, jenž vstoupilo do NATO již v roce 1952, se naposledy na Dnech NATO představilo před čtyřmi lety, kdy premiérově představilo letoun E-7T Peace Eagle se systémem včasné výstrahy. Pravidelní návštěvníci akce si pamatují také působivé vystoupení akrobatické skupiny Turkish Stars z ročníků 2011 a 2013 nebo právě vystoupení letounu F-16 z display týmu SoloTurk, které bylo naposledy k vidění v roce 2012. A právě SoloTurk a letoun F-16C Block-40 se vrací na Dny NATO a s tím i představení, během kterého je pilot vystaven přetížení až 9G.

  

„Máme vždy radost, když se k nám na akci vrací účastníci i ze vzdálenějších zemí aliance, jako právě Turecko, které se pro každou účast připravilo něco speciálního,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Diváci zároveň budou moci porovnat dva F-16 demo týmy, a to jak SoloTurk tak řecký Zeus. Ať už zaujme kterékoliv představení, už teď se můžeme těšit na pořádnou show.“

Víceúčelový letoun F-16 je nejrozšířenějším modelem mezi letectvy členských zemí NATO a jako takový se Dnů NATO účastní každoročně již od roku 2007. Celkem bylo vyrobeno více než 4 500 letounů F-16, které v současnosti slouží v letectvech deseti členských států Severoatlantické aliance. Letoun F-16 používající tým SoloTurk je vyveden ve velmi atraktivním černo-zlatém markingu, jenž symbolizuje oddanost a čest, a už jeho samotné sledování je silným zážitkem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro