POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Začátek ve velkém stylu – Švýcarsko vysílá F/A-18 Hornet Solo a PC-7 Team

08.02.2019, 13:15

Již první potvrzení účastníci 19. Dnů NATO v Ostravě & 10. Dnů Vzdušných sil AČR slibují další mimořádný ročník. Svou účast v dosud největším rozsahu potvrdilo švýcarské letectvo, když návštěvníkům akce nabídne vystoupení nadzvukového letounu F/A-18 Hornet a devítičlenné akrobatické skupiny s turbovrtulovými stroji PC-7. 

Zatímco švýcarský F/A-18 se na mošnovské letiště vrací po třech letech, a vystoupení tohoto stroje ve finských barvách bylo jedním z vrcholů loňského programu, tým PC-7 se zde ukáže premiérově a v České republice se představí poprvé od roku 1995.

zdroj: Swiss Department of Defencezdroj: Swiss Department of Defence

"Švýcarsko nepatří mezi tradiční účastníky Dnů NATO v Ostravě, ale o to více nás tato zpráva potěšila a překvapila," zmiňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Naše akce navíc bude letos jedinou mimo Švýcarsko, na níž bude možné vidět jak švýcarský Hornet, tak i PC-7 tým, což vnímáme jako významné ocenění ze strany švýcarského letectva. Nestává se často, aby k nám jeden stát vyslal jak akrobatickou skupinu, tak i letoun na sólové vystoupení, ačkoli naposledy k tomu došlo loni v podání Polska, jeho týmu Orlík a stroje F-16."

Tým PC-7 na strojích od švýcarské firmy Pilatus předvádí atraktivní dynamické a přesné manévry při letu ve formaci, jeho členové jsou však příslušníci švýcarského letectva běžně létající se stroji F/A-18 Hornet, kteří plní i standardní povinnosti při střežení národního vzdušného prostoru a veřejná vystoupení tak nejsou jejich hlavní náplní práce. " I z těchto důvodů tým PC-7 vystupuje v zahraničí poměrně řídce, letos jej za hranicemi čekají pouze tři akce," dodává Pavlačík. "S devíti členy se navíc jedná o největší skupinu, jaká u nás kdy vystupovala. Skupinový a synchronizovaný let takto velké formace turbovrtulových strojů slibuje opravdu mimořádný zážitek."

Tým byl oficiálně založen v roce 1989 a letos tak oslaví své třicáté výročí. Po celou dobu využívá letouny PC-7, jež však v roce 2008 prošly kompletní modernizací. 

zdroj: Swiss Department of Defencezdroj: Swiss Department of Defenceautor: Emil Kucharski

I kpt. Nicolas "Vincent" Rossier, který je třetím rokem display pilotem F/A-18 Hornet Display týmu začínal létat na strojích PC-7, na Hornetu však má nalétáno přes 1000 hodin a tak působí v letectvu též jako letový instruktor. I při minulé účasti na Mošnově měl F/A-18 v roce 2016 představit současně se švýcarským akrobatickým týmem, a to Patrouille Suisse s letouny F-5, jeho vystoupení však bylo kvůli kapacitním důvodům odvoláno. 

Kromě Hornetu se tak na Dnech NATO ze švýcarských týmů představil pouze vrtulníkový Super Puma Display v roce 2012.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro