POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Agentura logistiky představí svá centra a rakovnický prapor

08.09.2023, 16:46

Prezentaci logistiky jako nedílné součásti Armády České republiky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR zabezpečí také Agentura logistiky. Představí se technici ze Štěpánova, týlové služby z Brna, odborníci na munici z Týniště nad Orlicí, příslušníci opravárenského centra z Lázní Bohdaneč a Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník.

Centrum zabezpečení materiálem týlových služeb Brno v Ostravě již tradičně odprezentuje výstrojní součástky, polní a společenské stejnokroje všech druhů vojsk Armády ČR. Distribuci nových zbraní, pásové a kolové techniky, náhradních dílů a mnoho dalšího zajišťuje Centrum zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov, které na Dnech NATO představí moderní zbraně jako třeba CZ Bren 2, střelecký trenažér EVC 94 nebo historické tanky T-34 a T-72.

„I tento rok bude Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník pokračovat v mezinárodní spolupráci s německým Logistikbataillon 163 a na akci společně předvedou například svou techniku,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Jsme velmi rádi, že se i tento rok Dnů NATO účastní Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, který se podílí taktéž na organizaci akce tím, že zajišťuje chod stanového tábora.“

Ústředním skladovým, zkušebním a zásobovacím zařízením munice AČR je Centrum zabezpečení munice Týniště nad Orlicí. Je určeno k nepřetržitému zabezpečení útvarů a zařízení Armády ČR pěchotní, dělostřeleckou, ženijní a leteckou municí, řízenými střelami, výbušninami a pyrotechnickými prostředky. Proto návštěvníkům neunikne prezentace řezů munice zavedené v Armádě ČR nebo vybrané řízené a neřízené střely na podstavcích. 

Každá technika, i ta vojenská, vyžaduje údržbu, revize a v případě poškození nebo závady i opravu. Centrum zabezpečení oprav Lázně Bohdaneč je tím zařízením, které tyto činnosti zabezpečuje. Zajímavostí je, že vlastní historické exponáty zbraní z 20. století, které jsou velmi populární na veřejných akcích a přitahují diváckou pozornost. Jedná se například o německý Walther M.8, Mauser 1910/34, americký Thompson M.1 nebo známý Škorpion vz.61.

Představí se také Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, který má v rámci NATO specifické schopnosti v oblasti podpory hostitelskou zemí (HNS-Host Nation Support) v rámci procesu přijetí, soustředění a distribuce materiálu. Je schopen regulovat pohyb techniky nejen na silničních uzlech, ale také v přístavech či na letištích prostřednictvím MCT (Tým pro řízení přesunů). Dokáže zajistit ubytování v několika desítkách stanů s polními lůžky, vytápěním, klimatizací a dalším potřebným vybavením. 

K tomu je v polních podmínkách schopen zprovoznit výdejnu pohonných hmot a maziv, vybudovat technické zázemí pro drobné opravy na technice a materiálu, zajistit střežení zbraní a munice nebo zřídit zdravotnické zázemí. Na Dnech NATO budou prezentovat jednotky MCT s německými kolegy s moderní kolovou technikou, jako třeba T-815-7 165 MSH nebo Toyota Hilux.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro