POTVRZENÁ ÚČAST 2024       

Zprávy

Agentura logistiky představí svá centra a rakovnický prapor

08.09.2023, 16:46

Prezentaci logistiky jako nedílné součásti Armády České republiky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR zabezpečí také Agentura logistiky. Představí se technici ze Štěpánova, týlové služby z Brna, odborníci na munici z Týniště nad Orlicí, příslušníci opravárenského centra z Lázní Bohdaneč a Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník.

Centrum zabezpečení materiálem týlových služeb Brno v Ostravě již tradičně odprezentuje výstrojní součástky, polní a společenské stejnokroje všech druhů vojsk Armády ČR. Distribuci nových zbraní, pásové a kolové techniky, náhradních dílů a mnoho dalšího zajišťuje Centrum zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov, které na Dnech NATO představí moderní zbraně jako třeba CZ Bren 2, střelecký trenažér EVC 94 nebo historické tanky T-34 a T-72.

„I tento rok bude Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník pokračovat v mezinárodní spolupráci s německým Logistikbataillon 163 a na akci společně předvedou například svou techniku,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Jsme velmi rádi, že se i tento rok Dnů NATO účastní Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, který se podílí taktéž na organizaci akce tím, že zajišťuje chod stanového tábora.“

Ústředním skladovým, zkušebním a zásobovacím zařízením munice AČR je Centrum zabezpečení munice Týniště nad Orlicí. Je určeno k nepřetržitému zabezpečení útvarů a zařízení Armády ČR pěchotní, dělostřeleckou, ženijní a leteckou municí, řízenými střelami, výbušninami a pyrotechnickými prostředky. Proto návštěvníkům neunikne prezentace řezů munice zavedené v Armádě ČR nebo vybrané řízené a neřízené střely na podstavcích. 

Každá technika, i ta vojenská, vyžaduje údržbu, revize a v případě poškození nebo závady i opravu. Centrum zabezpečení oprav Lázně Bohdaneč je tím zařízením, které tyto činnosti zabezpečuje. Zajímavostí je, že vlastní historické exponáty zbraní z 20. století, které jsou velmi populární na veřejných akcích a přitahují diváckou pozornost. Jedná se například o německý Walther M.8, Mauser 1910/34, americký Thompson M.1 nebo známý Škorpion vz.61.

Představí se také Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, který má v rámci NATO specifické schopnosti v oblasti podpory hostitelskou zemí (HNS-Host Nation Support) v rámci procesu přijetí, soustředění a distribuce materiálu. Je schopen regulovat pohyb techniky nejen na silničních uzlech, ale také v přístavech či na letištích prostřednictvím MCT (Tým pro řízení přesunů). Dokáže zajistit ubytování v několika desítkách stanů s polními lůžky, vytápěním, klimatizací a dalším potřebným vybavením. 

K tomu je v polních podmínkách schopen zprovoznit výdejnu pohonných hmot a maziv, vybudovat technické zázemí pro drobné opravy na technice a materiálu, zajistit střežení zbraní a munice nebo zřídit zdravotnické zázemí. Na Dnech NATO budou prezentovat jednotky MCT s německými kolegy s moderní kolovou technikou, jako třeba T-815-7 165 MSH nebo Toyota Hilux.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro