POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Belgický F-16 Solo Display představí Snovou zmiji!

07.07.2022, 11:50

Seznam atraktivních letových ukázek na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR rozšířil F-16 Solo Display belgického letectva. Ten se na mošnovské letiště vrací po čtyřech letech s letounem pojmenovaným Dream Viper.

Zatímco v roce 2018 tento tým představil stroj v kamufláži Dark Falcon (Temný sokol) podle oficiálního označení letounů F-16 Fighting Falcon, jeho letošní polep odkazuje na jejich neoficiální pojmenování Viper. Do kokpitu letounu usedne zkušený kpt. Steven „Vrieske“ de Vries, který je jedním z mála pilotů, jež mají na strojích F-16 nalétáno více než 5 000 hodin. Ten při vystoupeních představuje sílu letounu, jeho specialitou jsou pak manévry, při nichž dosahuje záporných přetížení. 

zdroj: keebeeshooter, Belgian Air Forcezdroj: keebeeshooter, Belgian Air Forcezdroj: keebeeshooter, Belgian Air Force


F-16 Fighting Falcon

"Bojové letouny F-16 jsou jedním ze symbolů Severoatlantické aliance, když je má ve výzbroji více než třetina jejích členů. Jako takové se na naší akci představují každoročně od roku 2007 a jsme rádi, že ani letošek nebude výjimkou, když jej navíc bude mít v rukou nejzkušenější pilot F-16 mimo Spojené státy," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. "V září se tak nad mošnovským letištěm odehraje pomyslný souboj proudových letounů F-16, F/A-18 a Eurofighter Typhoon, které všechny ukáží limity svých schopností v dynamických ukázkách."

F-16 Fighting Falcon je jednomístný víceúčelový letoun 4. generace, který poprvé vzlétl už v roce 1974, díky modernizacím ale stále splňuje požadavky moderního letectva, stále se vyrábí a mnohé státy je čerstvě zařazují do výzbroje. Belgické letectvo však místo další modernizace zvolilo přechod na modernější stroje 5. generace F-35 Lightning II. Jejich první kusy má obdržet v roce 2023 a letouny F-16 tak nyní zažívají jednu z posledních sezon v belgických službách.

Podívejte se na vystoupení belgického F-16 Solo Display v podání kpt. Stefana ‚Vadora‘ Darte na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR 2018:

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro