POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Česká premiéra letounu A-330 MRTT zpestří Dny NATO

19.08.2021, 14:10

Na další významnou premiéru se mohou těšit návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Poprvé na veřejnou akci v České republice zavítá přepravní letoun Airbus A-330 MRTT z mezinárodního programu MMF, jehož je Česká republika součástí. Jeho účast je součástí prezentace modernizace Armády ČR.

Cílem programu Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet - MMF) je zvýšení schopnosti a kapacity evropských států provádět tankování za letu a zlepšit tak možnost operačního nasazení. Spolu s Českou republikou je do něj zapojeno šest států NATO, které by do konce roku 2024 měly disponovat celkově devíti letouny Airbus A-330 v konfiguraci MRTT (Multi-Role Tanker Transport). Tento gigant se oba dny představí ve vzduchu, kdy se zapojí do zahajovacího průletu v první den konání Dnů NATO, v neděli pak v průletu s letouny JAS-39 Gripen předvede simulaci tankování za letu.

„Máme samozřejmě ohromnou radost, že k nám vůbec poprvé zavítá letoun A-330 MRTT, potvrzení o účasti navíc přichází symbolicky jen pár týdnů poté, co Česká republika poprvé využila tento letoun, a to k přepravě vojáků do Pobaltí,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Tento program zároveň dobře ilustruje možnosti kooperace spojenců, díky čemuž i menší státy mohou využívat kapacity velkých přepravních letadel.“

Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) je víceúčelový letoun nové generace postavený na základě civilního dopravního Airbusu A330-200. Verze MRTT je vyráběna od roku 2007 a od té doby bylo dodáno více než 45 letounů. „Letoun Airbus A330 MRTT umožňuje leteckou přepravu 266 pasažérů a 45 tun paletizovaného nákladu. Pro účely tankování za letu je letoun schopen přepravit 111 tun paliva,“ vysvětlil vedoucí oddělení rozvoje vrtulníkového a dopravního letectva sekce rozvoje sil MO plukovník Miloslav Synek pro army.cz

V současné době využívá služeb tohoto letounu, kromě států v programu MMF, například Austrálie, Spojené království či Francie. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro