POTVRZENÁ ÚČAST 2024          

Zprávy

Chorvatská Křídla bouře hlásí návrat po šesti letech

30.05.2024, 10:55

Svou druhou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR zažije chorvatská akrobatická skupina Křídla bouře (chorvatsky Krila Oluje). Návštěvníci se tak i letos mohou těšit na sladěné vystoupení šesti cvičných letounů PC-9M.

Křídla bouře se tak stávají první ohlášenou akrobatickou skupinou letošních Dnů NATO. Minulý rok létal nad mošnovským letištěm turbovrtulový letoun PC-9M ve slovinských barvách a letos se znovunavrátí šestičlenná chorvatská skupina, která ukáže tyto stroje v koordinovaných akrobatických figurách.

„Tato skupina musela odvolat svou účast na předminulém ročníku naší akce kvůli nepřízni počasí, proto nás velmi těší návrat této skupiny, která se tak bude moci návštěvníkům předvést znovu po šesti letech,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Zároveň se na letošním ročníku naskytne unikátní a dosud první příležitost vidět ve vzduchu jak letouny PC-9, tak i jejich nástupce PC-21.“

PC-9 je dvoumístný turbovrtulový cvičný letoun vyvinutý švýcarskou společností Pilatus Aircraft. Od roku 1997 se vyrábí ve vylepšené verzi PC-9M. Letoun svým designem posloužil jako základ pro vývoj momentálně nejrozšířenějšího cvičného letounu na světě – Beechcraft T-6A Texan II – i pro svého přímého nástupce v produktové řadě firmy Pilatus, PC-21. V současnosti letoun PC-9 využívá například bulharské, chorvatské či mexické letectvo.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro