POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO pod partnerstvím Severoatlantické aliance mají rekordní mezinárodní účast 

23.08.2022, 10:15

Účastníci z až 22 zemí, stovka letadel a na tisíc kusů pozemní techniky dorazí třetí zářijový víkend na Letiště Leoše Janáčka Ostrava, kde se uskuteční 22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR. Role speciálního partnera se přitom zhostí přímo Severoatlantická aliance a akce tak bude sloužit jako významná prezentace mezinárodní spolupráce a spojeneckého odhodlání. 

„Můžeme říci, že máme před sebou jeden z vůbec nejlepších ročníků s doposud nejdelším programem ukázek. Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR budou patřit k nejprestižnějším akcím v celé Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda organizujícího spolku Jagello 2000. „Akce se koná za více jak tři týdny a v tuto chvíli ještě intenzivně jednáme o další atraktivní účasti, takže věříme, že letošní seznam ukázek ještě není definitivní. Po dvou ročnících zatím neočekáváme žádná omezení vstupu pro návštěvníky kvůli covidu-19, situaci ale samozřejmě pečlivě monitorujeme,“ doplnil Pavlačík.

„Právě díky partnerství přímo s NATO máme velmi pestrou účast,“ sdělil Pavlačík. NATO budou přímo reprezentovat letoun včasné výstrahy AWACS na statické ukázce a tanker A330 MRTT, který se představí v zahajovacích průletech. V rámci programu se dále formou společného průletu uskuteční přivítání Finska a Švédska jako nových kandidátských zemí na členství v Severoatlantické alianci.

Změna: Účast letounu E-3A AWACS byla zrušena (13. září 2022).

Transatlantickou vazbu pak zdůrazní prezentace kanadského letectva a rovněž bohatá účast amerických ozbrojených sil. Celkem se tak na Dnech NATO představí technika a jednotky z 16 členských zemí Aliance.  

„Členství v NATO je nejlepší zárukou naší bezpečnosti, a přestože se o to snažíme už 22. rokem, po ruské invazi na Ukrajinu je obzvláště důležité roli Severoatlantické aliance zdůrazňovat a vysvětlovat,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „O jejím partnerství jsme přitom začali jednat již v loňském roce, ale vzhledem k aktuálnímu vývoji jsme o to radši rádi, že představitelé Aliance tuto roli přijali.“ 

Unikátní koncept speciálního partnera akce umožňuje vybrané zemi či subjektu rozsáhlejší prezentaci ozbrojených a bezpečnostních sil či průmyslu. Od roku 2014, kdy byl na Dnech NATO zaveden, se v této roli již představily Polsko, Švédsko, Německo, Slovensko, USA a Rumunsko.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro