POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO zažijí hlučný návrat španělského letectva

29.06.2023, 09:21

Svou šestou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo španělské letectvo. Po pěti letech z pyrenejského poloostrova na letovou ukázku dorazí bojový letoun Eurofighter Typhoon.

Na mošnovském letišti se tak opět setká s Typhoonem britského královského letectva, stejně jako při svých předchozích představeních v letech 2016 a 2018. 

„Letové ukázky strojů Eurofighter jsou velmi oblíbené, nejen díky jejich vysokému výkonu a pověstnému zvuku dvou motorů, a proto nás těší, že můžeme návštěvníkům nabídnout hned dvě vystoupení těchto letounů. Rovněž v podání britského a španělského stroje byly naposledy k vidění v roce 2018,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Španělský návrat po pěti letech je jasnou ukázkou soudržnosti států NATO a v kontextu války na Ukrajině se jedná o zřetelné gesto podpory spojeneckým závazkům.“ 

Dvoumotorový nadzvukový letoun Eurofighter Typhoon byl vyvinutý primárně pro vybojování vzdušné nadvlády, nicméně byl upraven i pro útoky proti pozemním cílům. Díky své obratnosti, letovým vlastnostem a typickému zvuku dvou motorů je velmi oblíbený při veřejných vystoupeních. Španělské letectvo provozuje celkem 68 Typhoonů a v budoucnu plánuje tyto stavy ještě navyšovat.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro