POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dvojice bombardérů B-52 ozdobí rozsáhlou účast USA

23.08.2022, 10:35

Velmi bohatou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR plánují ozbrojené síly Spojených států amerických. Širokou škálu pozemní techniky a vrtulníků včetně premiéry CH-47 Chinook podtrhnou dva strategické bombardéry B-52 Stratofortress.

Jeden z těchto B-52 bude v sobotu, přesně po deseti letech, nad mošnovským letištěm k vidění v letové ukázce, a druhý po celou dobu konání akce na statické ukázce. Na tu U.S. Air Force vyšle i tankovací letoun KC-135. 

zdroj: US Army

Změna: Průlet B-52 Stratofortress a účast vrtulníku UH-60M Black Hawk, dronu RQ-7 Shadow a vrtulníku CH-47 Chinook byla zrušena (17. září 2022).

Pozadu nezůstane ani U.S. Army, která předvede pestrou škálu vrtulníků. Návštěvníci se tak mohou těšit na útočný AH-64 Apache, víceúčelový UH-60 Black Hawk a první účast přepravního CH-47 Chinook v amerických barvách. Na statické ukázce letecké techniky spadající pod pozemní síly je doplní průzkumný bezpilotní prostředek RQ-7 Shadow. Scházet však nebude ani těžká pozemní technika – hlavní bojový tank M1 Abrams, bojové vozidlo M2 Bradley a také legendární terénní vozidlo HMMWV.

„Tato impozantní účast ozbrojených sil USA podporuje prezentaci Severoatlantické aliance jakožto speciálního partnera letošního ročníku, a tedy ji můžeme vnímat jako potvrzení spojeneckých závazků nejen k České republice, ale i k celému regionu střední a východní Evropy,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nemusí se přitom stále jednat o finální seznam americké techniky, jež se na mošnovském letišti letos představí,“ uzavírá.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro