POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

„Engéčko“ se vrací z evropské tour a míří na Dny NATO

13.09.2022, 16:30

Český cvičný letoun Aero L-39NG je zpět na domácí půdě. Po Slovensku a Rakousku ho čeká finální zastávka evropské tour v České republice. Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR letoun uvidí ve vzduchu i na statické ukázce. 

L-39NG je moderní a efektivní proudový letoun, který je ideální jak pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil, tak i pro plnění misí pozemní podpory, průzkumu nebo elektronického boje. Nejmodernější technologie použité v letounu L-39NG, spojené s doprovodným pozemním výcvikovým systémem a simulačními technologiemi, jsou ideálním řešením pro výcvik budoucích pilotů pro stíhací letouny čtvrté a páté generace.

Na samotném „engéčku“ oceňují piloti vynikající letové vlastnosti, intuitivní ovládání, výborný výhled z kabiny a vysokou úroveň jejich ochrany při případném nouzovém přistání nebo havárii letounu. To je dané tradiční robustností konstrukce letounu, která navazuje na L-39 Albatros, a zcela novými designovými prvky, jako například nový překryt a motor od společnosti Williams.

Český letoun L-39NG nedávno získal plnou typovou certifikaci bez omezení a má tak volnou cestu na světové trhy. Letadlo je zcela kompatibilní se všemi požadavky a systémy v rámci států Evropské unie a Severoatlantické aliance. 

„Sériová výroba L-39NG jede na plný plyn. Díky již uzavřeným kontraktům máme prakticky zaplněnou výrobní kapacitu až do roku 2025 a zájem o naše cvičné letouny je stále větší. Jsme v pokročilých jednáních o dodávce L-39NG pro několik zákazníků v Evropě, Africe, Asii a nově i v Jižní Americe, což by byl pro Aero historický úspěch,“ uvádí Filip Kulštrunk, viceprezident pro obchod a marketing společnosti Aero Vodochody.

Během letošní evropské tour letoun L-39NG zavítal nejprve na Slovensko. Tam Aero podepsalo smlouvu o strategické spolupráci na výrobě svého cvičného letounu se slovenskou společností Letecké opravovne Trenčín. Následná Rakouská zastávka přinesla podpis memoranda o spolupráci s Airborne Technologies týkající se vývoje a integrace průzkumného systému (tzv. podu) na tento letoun. Na obou událostech byl letoun úspěšně prezentován nejvyšším zástupcům Vzdušných sil, pro které je L-39NG ideální řešení pro kontinuitu výcviků pilotů do budoucna.

Výrobce „Engéčka“, společnost Aero Vodochody, patří k hlavním partnerům největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2022. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost OMNIPOL, se kterým Aero společně na Dnech NATO vystavuje svou techniku.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro