POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

ERA představí svůj nový systém pro řízení letového provozu ERIS

10.09.2020, 14:37

ERIS, systém pro řízení letového provozu pro oblast přiblížení, řízení pohybů na letištních pohybových plochách na malých a středně velkých letištích z dílny společnosti ERA, postupně sbírá mezinárodní reference. Současně také představuje cenově dostupnou alternativu pro vojenská regionální letiště a armádní operace velení a řízení na strategické i taktické úrovni. 

Nový systém ERIS spolu s přehledovým systémem sítě sensorů MSS/NEO představují komplexní řešení poskytující informace jak řídícím letového provozu, tak velitelům jednotek protivzdušné obrany. Tento softwarový produkt představuje celou skupinu systémů (ERIS je zkratka z ERA Integrované Systémy) vytvořených pro poskytování služby řízení letového provozu ve vzdušném prostoru a k plánování civilních i vojenských letů. 

Díky modulárnímu designu se ERIS dá přizpůsobit pro různé senzory a zahrnuje všechny funkcionality pro řízení letového provozu: komplexní obraz celkové provozní situace ve sledovaném prostoru, plánování letů, varování před potenciálně konfliktními situacemi a nástroje pro následnou analýzu. ERIS využívá moderní platformu zpracování dat z přehledových systémů pomocí multisenzorové datové fúze, a to včetně vysokofrekvenčních radarů jako alternativy k pojezdovému radaru, k řízení letištního provozu na provozních a odbavovacích plochách letiště.

ERIS umožňuje prezentaci výstupu přehledových dat a souvisejících letových informací: mapa layoutu letiště, referenční body, překážky, předpověď počasí, letové plány atp. přicházejících z dostupných informačních zdrojů. Navíc obsahuje funkci zvanou Safety Nets, která dokáže generovat výstrahy při detekci potenciálně konfliktních situací mezi pohybujícími se prostředky ve vzdu-chu či na provozních plochách letiště. Navíc k základním „Safety Nets“ jsou v systému dostupné pokročilé funkce pro hlídání potenciálních konfliktů s ohledem na vydaná ATC povolení, tzv. CMAC (Conformance Monitoring for Controllers ) a CATC (Conflicting ATC Clearances). 

Reference ERIS:

  • ERIS Ostrava: ERIS-A v testovacím provozu na mezinárodním Letišti Leoše Janáčka poskytuje přehledovou informaci, ‚hlídá‘ potenciální rizika kolizí mezi mobilními prostředky na zemi a automaticky generuje výstražná hlášení pro řídící letového provozu. ERIS-A využívá a fúzuje přehledová data z živého provozu vozidel a letadel na letištní ploše a v blízkém okolí z různých typů senzorů (multilaterační systém od ERA, letištní radary ad.), zobrazuje informace operátorům a umožňuje zadávání elektronických povolení pilotům k pohybu.
  • ERIS Srí Lanka: Dodávka datové fúze a zobrazení přehledových dat včetně subsystému ART (Analysis and Replay Tool) pro pokročilé analýzy přehledových dat jako součást přehledového systému ADS-B na Srí Lance.
  • ERIS Sulejmánia: Dodávka systému řízení letového provozu pro oblastní řízení letového provozu na letišti v Sulejmánii v Iráku jako doplnění WAM systému k pokrytí příletové oblasti.
  • ERIS Ukrajina: Dodávka kompletní radarové sítě na komponentě DSD (Distributed Surveillance Data) řešící validaci a distribuci přehledových dat v rámci všech FIR (Flight Information Region).

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro