POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

F-35 se vrací!

13.09.2024, 19:23

Nejmodernější víceúčelový letoun páté generace F-35A Lightning II opět míří na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. Dva tyto stroje rozšíří už tak rozsáhlou statickou prezentaci amerického letectva.

Tento nejvyspělejší stroj současnosti bude součástí Dnů NATO již čtvrtým rokem v řadě. Jako první letoun páté generace jej v roce 2021 na statické ukázce premiérově představilo italské letectvo, na dalším ročníku se pak ukázal v nizozemských barvách v rámci průletu. Zcela přelomový však byl minulý ročník, v rámci kterého se na mošnovském letišti setkalo pět těchto letounů. Na vůbec první akci ve střední a východní Evropě se zde představil v plnohodnotné dynamické ukázce americký F-35A Lightning II Demonstration Team a zároveň i britský letoun F-35B, jenž ukázal svou schopnost viset ve vzduchu.

„Americké letectvo na mošnovském letišti představí strategické přepravní schopnosti, víceúčelový dron a nyní i své nejmodernější bojové letouny. Je pro nás obrovským potěšením, že se můžeme návštěvníkům akce letos nabídnout tak rozmanitou škálu výjimečných strojů,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „I nadále tak potvrzujeme status jediné evropské akce, které se každý rok účastní letoun F-35."

Letoun F-35 je produkován ve třech variantách – klasické verzi A, B se schopností STOVL, tedy kolmého vzletu z místa, a verzi C určené pro letadlové lodě. V současné době těmito stroji disponuje řada ozbrojených sil světa, avšak hlavními uživateli je zejména USA, Velká Británie, Izrael či Japonsko.

Kvůli vynikajícím schopnostem a spolehlivosti jej plánují zařadit do výzbroje i další státy. Například Česká republika plánuje pořízení 24 kusů těchto víceúčelových letounů ve verzi F-35A. Dodání prvních těchto strojů se očekává v roce 2029.

Mezi vlastnosti, které F-35 řadí mezi letouny páté generace, patří neviditelnost pro radary („stealth“), vysoká manévrovatelnost, pokročilá avionika či víceúčelovost. Za jeho vývojem stála především snaha nahradit flotilu letounů F-16, díky jejich všestrannosti jej ale letectva začínají používat také místo letounů F/A-18 Hornet, A-10 Thunderbolt II či legendárního AV-8B Harrier II.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro