POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Embraer představí C-390 Millenium

09.09.2023, 20:10

Druhý rok po sobě se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zúčastní společnost Embraer, která na statické ukázce vystaví přepravní letoun C-390 Millenium.

Embraer je globální letecká společnost, která působí v oblasti komerčního a výkonného letectví, obrany a bezpečnosti a služeb a podpory. Společnost navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává letadla a systémy a poskytuje zákazníkům poprodejní servis a podporu.

Společnost přiveze na Dny NATO model C-390 Millennium podruhé. Tento letoun nově definuje vojenskou leteckou přepravu a vyzývá k zamyšlení nad současnými i budoucími generacemi platforem, přičemž jeho konstrukce počítá se schopností plnit více úkolů a interoperabilitou. "C-390 je v současné době správnou volbou; je osvědčený, certifikovaný a dostupný. Tento víceúčelový přepravní letoun již má civilní certifikaci a akreditaci v Evropě. Letoun C-390 Millennium také dosáhl plné operační způsobilosti (FOC) u brazilského letectva v březnu 2023," říká Bosco da Costa Junior, prezident a generální ředitel společnosti Embraer Defense & Security.

Česká republika je aktivním partnerem při vývoji a výrobě letounu C-390. Strategickým partnerem a dodavatelem programu je česká společnost Aero Vodochody, která vyrábí díly zadní části trupu, dveře pro výsadkáře a posádku, nouzové dveře a poklopy, nákladovou rampu a pevnou náběhovou hranu.

Od dodání brazilskému letectvu v roce 2019 nalétal letoun C-390 Millennium více než 9 500 letových hodin a byl testován v extrémních klimatických podmínkách od horkých a vysoko položených přírodních operací ve střední části Jižní Ameriky až po pozemní a výsadkové mise v Antarktidě.

Pro C-390 se již rozhodly Brazílie, Maďarsko, Nizozemsko a Portugalsko. Rozšíření této skupiny zemí povede k rozvoji dvoustranných a vícestranných vztahů v oblasti provozu, výcviku a údržby, které jsou klíčové pro úspěch programu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro