POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Mezinárodní průlet oslaví 15 let Gripenů ve službách AČR

18.09.2020, 12:12

V srpnu 2005 přistály na letišti v Čáslavi poslední dva ze 14 letounů JAS-39 Gripen. Tyto stíhací letouny z produkce firmy Saab, generálního partnera Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, výrazně zvýšily schopnosti českého letectva, v jehož výzbroji nahradily dosluhující sovětské stíhačky MiG-21. Toto 15. výročí připomene společný průlet letounů Gripen v barvách českého, švédského a maďarského letectva. 

Diváci tak budou mít mimořádnou možnost vidět pohromadě letouny všech tří jeho evropských provozovatelů, a to v sedmičlenné formaci. Zatímco české Gripeny byly od zmíněného roku 2005 na Dnech NATO zastoupeny každoročně a maďarské stroje se na mošnovském letišti představily na statických i dynamických ukázkách, pro Gripen ve švédských barvách to bude jeho premiérová účast.

„Dlouho jsme usilovali o to, aby se na Dnech NATO v Ostravě letoun JAS-39 Gripen ve švédských barvách ukázal, a jsme rádi, že k tomu nakonec dojde při takovéto speciální příležitosti,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nepůjde navíc o jedinou možnost vidět Gripen za letu, protože maďarský i český stroj se představí i v samostatném vystoupení, české letouny budou navíc zapojeny i do dalších ukázek. Při letošním 15. výročí si tak Gripenů opravdu užijeme.“

Víceúčelové bojové letouny JAS-39 Gripen vyrábí švédská společnost Saab, která je generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Švédsko vlastní přes 170 Gripenů, z toho však celkem 28 pronajímá České republice a Maďarsku, které jimi ve stíhacím letectvu nahradily sovětské stroje MiG.

Letoun JAS-39 je v základní konfiguraci schopen vykonávat jak stíhací a útočné, tak průzkumné úkoly. Mezi jeho charakteristiky patří deltakřídlo, nízké provozní náklady či schopnost využívat pro vzlety a přistání silnice.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro