POTVRZENÁ ÚČAST 2024          

Zprávy

Na mošnovské letiště se po roce vrátí britský RAF Typhoon Display Team

27.06.2024, 11:34

Již po šesté se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ukáže britské Královské letectvo se svým Typhoon Display Teamem. Spolu se strojem rakouského a německého letectva se tak nad Letištěm Leoše Janáčka letos představí tři letouny Eurofighter Typhoon.

Velká Británie se tak stává osmou potvrzenou účastnickou zemí letošního ročníku. Vystoupení britského Eurofighteru vždy patří k vrcholům leteckého programu Dnů NATO. Naposledy jsme jej mohli vidět v loňském roce, letos ovšem slibuje zcela odlišnou show. 

foto: Royal Air Forcefoto: Royal Air Force

„Display Team dorazí s novým pilotem, jímž je David ‚Turbo‘ Turnbull, který získal bohaté zkušenosti i při bojových nasazeních a určitě se můžeme opět těšit na předvedení limitů tohoto stroje. Svým vystoupením též připomene kulaté výročí vylodění v Normandii díky speciální kamufláži letounu, v níž před 80 lety létaly tehdejší letouny Typhoon,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Přidanou hodnotou je také to, že tento tým v letošní sezóně plánuje pouze dvě vystoupení v kontinentální Evropě. Je nám tedy ctí, že své dovednosti předvede právě u nás.“

Eurofighter Typhoon je hlavním bojovým letounem britského Královského letectva a slouží primárně k ochraně vzdušného prostoru. Tento dvoumotorový proudový stroj byl původně vyvinut primárně pro potřeby vzdušných soubojů, avšak v současnosti nejvíce používaná verze FGR4 je schopna provést široké spektrum úkolů včetně zmíněného vzdušného boje na krátkou i velkou vzdálenost, ale také úderů na pozemní či námořní cíle a airpolicingu. Je charakteristický svým delta křídlem a kachními plochami, které mu umožňují snášet vysoké aerodynamické zatížení a provádět náročné manévry.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro