POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Nad mošnovským letištěm opět zaburácí britský Typhoon

01.06.2023, 11:10

Po čtyřech letech se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací britský Typhoon Display Team. Nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava tak Eurofighter Královského letectva vystoupí již popáté, ale opět s novým pilotem.

Bojový letoun Eurofighter Typhoon se na Dnech NATO poprvé představil na dynamické ukázce v roce 2009 právě v britských barvách. Od té doby je tento stroj jedním ze stálých účastníků akce, který si získal oblibu návštěvníků díky svým letovým schopnostem a pověstnému zvuku dvou motorů. Na své další vystoupení měl dorazit i loni, jeho účast však byla odřeknuta kvůli státnímu smutku po úmrtí královny Alžběty II.

„Novým display pilotem pro letošní sezonu je poručík Matt Brighty, který má i bohaté bojové zkušenosti. Jistě tedy naváže na své předchůdce a ukáže limity tohoto stroje, ale opět ve svém vlastním pojetí a nové letové sestavě,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Vzhledem k primárnímu účelu Eurofighteru, jímž jsou vzdušné souboje, jeho vystoupení vždy znamená ukázku extrémního výkonu i skvělé obratnosti. A možná britský letoun nebude jediným, který letos na Dnech NATO tyto vlastnosti předvede.“

Pro plnění úkolů ochrany vzdušného prostoru je Eurofighter Typhoon vybaven dvěma motory a charakteristickým svým delta-křídlem. Výrobci ale zareagovali na proměnu bezpečnostního prostředí a současné verze s označením FGR4 jsou univerzálními stroji schopnými plnit široké spektrum misí, včetně útoků na pozemní cíle či průzkumu a air policingu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro