POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Nad mošnovským letištěm opět zazáří finský Hornet

01.04.2022, 07:55

Na další velmi atraktivní dynamickou ukázku se mohou těšit návštěvníci nadcházejících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Po čtyřech letech se vrací finský solo display tým s letounem F/A-18C Hornet.

Letectvo Finské republiky představuje na poměry pěti a půl milionové země skutečně mohutnou sílu. Aktuálně provozuje přes 60 nadzvukových bojových letounů F/A-18, které zajišťují leteckou ochranu, ale mohou zasáhnout i proti pozemním cílům. Jeden z nich po čtyřech letech předvede své vynikající letové schopnosti na Dnech NATO.  


F/A-18 Hornet

„Účast finského letectva na Dnech NATO vždy znamenala skvělý zážitek pro návštěvníky, ať se jednalo o akrobatickou skupinu Midnight Hawks nebo právě ukázku letounu F/A-18 Hornet,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „V paměti máme i impresivní představení švýcarského Horneta z roku 2019, a tak se těšíme na to, kam posune laťku letošní finský display pilot při svém vystoupení.“

F/A-18 Hornet byl původně vyvinut jako víceúčelový bojový letoun pro službu na letadlových lodích amerického námořnictva. Svými výkony však přesvědčil k akvizici i americké spojence, kteří jej využívají i mimo původní námořní určení. První F/A-18A Hornet vzlétl na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, v současnosti jsou provozovány zejména modernizované varianty F/A-18C/D, a dále dodnes vyráběné výrazně vylepšené stroje F/A-18E/F Super Hornet. Hornety verzí A až D jsou provozovány Kanadou, Španělskem, Švýcarskem, Finskem a Malajsií. 

Finsko je neutrální a partnerskou zemí Severoatlantické aliance, v poslední době se však objevují i úvahy o vstupu do této organizace, a to především po ruské invazi na Ukrajinu. Zhoršování bezpečnostního prostředí vedlo rovněž k rozhodnutí o navýšení obranných výdajů o 50 %. Část těchto peněz přitom bude směřovat do projektu náhrady Hornetů, místo kterých finské letectvo mezi lety 2025 a 2030 obdrží 64 strojů páté generace F-35A Lightning II.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro