POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Německé letectvo představí Atlas ve vzduchu a Tornado na zemi

23.08.2022, 10:55

Stejně jako ostatní složky německých ozbrojených sil i letectvo pro letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR připravilo znamenité ukázky. Díky Luftwaffe tak bude po třech letech k vidění na statické ukázce bojový letoun Tornado, v letu se pak předvede transportní obr A400M Atlas.

Taktický turbovrtulový letoun A400M by se přitom měl objevit hned ve dvou ukázkách, a to při simulovaném tankování za letu a při sólovém vystoupení. Mezi potvrzenou techniku přibyly i dva vrtulníky EC-135 z Mezinárodního vrtulníkového výcvikového centra, které se podělí o statickou a dynamickou ukázku. 


A400M Atlas

„Celkový počet německé letecké techniky tak na Dnech NATO přesáhne deset kusů různých typů a kategorií. A neopomíjíme ani pozemní obrněnou a další techniku, s níž se tento počet dostává ke dvaceti,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Moci tři roky po sobě nabídnout dynamickou ukázku letounu A400 je opravdu jedinečné a velmi nás těší, že se k nám s tímto strojem německé letectvo takto vrací.“ 

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun, který vznikl v evropské spolupráci pod hlavičkou firmy Airbus. Dokáže přistávat na relativně krátkých a nezpevněných plochách a kromě běžné přepravy může fungovat i jako vzdušný tanker. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule zlepšující jeho letové vlastnosti, což přispívá k tomu, že disponuje strategickým doletem. 

Rovněž víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel Panavia Tornado vychází ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie, v rámci něhož byly vyrobeny celkem tři varianty letounu pro rozdílné úkoly. V německém letectvu mimo jiné plní funkci nosiče jaderných zbraní, ale zapojily se i do operací v bývalé Jugoslávii a šest těchto strojů v průzkumné modifikaci podporovalo mezi roky 2007 a 2010 alianční misi v Afghánistánu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro