POTVRZENÁ ÚČAST 2024            

Zprávy

Německo opět předvede tři vrtulníky NH-90

01.08.2024, 18:05

V rámci své role speciálního partnerského státu letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se prezentace Německa nezastaví jen u vzdušných sil. Představení německé letecké techniky nabídne ochutnávku „air assets“ z námořních a pozemních sil – na efektní dynamickou i statickou ukázku dorazí dva víceúčelové vrtulníky NH-90 TTH a jeden NH-90 Sea Lion.

Prezentace německých ozbrojených sil patří v posledních letech mezi ty nejobsáhlejší a od roku 2016, kdy se funkce partnerského státu Německo zhostilo poprvé, si pevně drží přízeň návštěvníků. Podobně jako loni, i letos pozemní síly demonstrují své letové schopnosti. A to prostřednictvím efektní dynamické ukázky vrtulníku NH-90 TTH s prvky vypuštění světlic.  Stejný stroj pak bude dostupný i na ukázce statické, kde jej doplní NH-90 Sea Lion z výzbroje námořnictva.

„Němečtí představitelé již mnoho let v řadě vyjadřují naší akci zcela jasnou podporu a moc mě těší, že je po osmi letech mohu znovu vidět na pozici speciálního partnerského státu,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „V současné době je navíc důležité, že můžeme i tímto způsobem upevňovat česko-německou spolupráci jak v oblasti bezpečnostních sborů, tak i ozbrojených sil. S tímto cílem se letos dají očekávat i ukázky německé celní správy, policie či červeného kříže  a technických dalších složek.“

NH-90 je víceúčelový dvoumotorový vrtulník vyráběný společností NHIndustries. Je specificky navržený pro plnění širokého spektra misí včetně transportu vojsk, bojové podpory, námořních operací či zdravotnické evakuace. Přestože je zvykem vysoká modifikovatelnost parametrů dle preferencí zákazníka, nejčastěji se vyrábí ve dvou variantách – Tactical Transport Helicopter (TTH) pro pozemní síly a NATO Frigate Helicopter (NFH) pro síly námořní. K březnu 2024 bylo vyrobeno 515 kusů a největším provozovatelem jsou německé ozbrojené síly.

NH-90 Sea Lion je konkrétním podtypem námořní varianty NFH. Jedná se o specializovaný stroj vyvinutý přímo pro německé námořnictvo k pátracím a záchranářským misím (Search and Rescue - SAR), nasazení speciálních sil a námořní průzkum. V současnou chvíli Německo provozuje 18 kusů.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro