POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Průlet legendárních MiGů-29 doplní program Dnů NATO

18.09.2020, 14:14

Slovensko a jejich vzdušné síly patří k tradičním účastníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Ani letos tak nevynechají a předvedou své legendární stíhače MiG-29 během průletu nad letištěm v Mošnově.

Vzdušné síly OS SR tradičně představuje svou leteckou techniku, která zahrnuje vrtulníky UH-60 Blackhawk nebo stíhače MiG-29. Právě tento legendární stroj od roku 2010 nevynechal jediný ročník a nejinak tomu bude i letos. Diváci živého vysílání se tak mohou těšit na přehlídku těchto působivých letounů.

„Podobně jako další státy někdejšího východnímu bloku, i Slovensko řeší otázku přezbrojení na novější techniku, která by navíc splňovala standardy NATO,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Současnou techniku by měly nahradit stíhačky typu F-16V, do té doby ale doufáme, že k nám budou slovenské MiGy-29 ještě pár let létat.“

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, jenž byl vyvinut v 70. letech v Sovětském svazu pro vybojování vzdušné nadvlády, stále představuje páteř slovenských vzdušných sil. Slovenské MiGy prošly modernizací v letech 2005 a 2006 na standart NATO a budou ve výzbroji minimálně do roku 2023, než budou nahrazeny americkými stíhačkami typu F-16V.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro