POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Saab poprvé ve střední Evropě představí JAS-39 Gripen E

27.05.2022, 09:01

Společnost Saab poprvé představí v regionu střední a východní Evropy svůj nejmodernější letoun Gripen E. Díky generálnímu partnerovi akce tak budou moci návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR spatřit jeden z nejnovějších produktů evropského leteckého průmyslu.

foto: Saab

JAS-39 Gripen E je stroj nabitý nejmodernějšími technologiemi. Rozdíl oproti předchozím verzím tak sice nemusí být na první pohled patrný, přesto Gripen E představuje výrazný technologický pokrok. Jehož revoluční avionika a nejmodernější systémy umělé inteligence umožňují pilotovi soustředit se na misi a sensory elektronického boje chrání pilota i letoun v bojových situacích.

"Letouny JAS-39 jsou s naší akcí spjaty už od roku 2005, kdy je čerstvě zařadily české vzdušné síly do své výzbroje jako náhradu za vyřazované MiGy-21. Za tu dobu se zde prezentovaly stroje všech evropských uživatelů, které předvedly své kvality i v působivých letových ukázkách, jednalo se však o verze C a D. Jsme tak rádi, že díky podpoře našeho generálního partnera, švédské firmy Saab, nyní budeme moci jako první veřejná akce v regionu přivítat i letoun ve verzi E," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

„Chceme návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky představit to nejlepší, co v rámci vojenské letecké techniky na světě existuje a Gripen E je absolutní světová špička. Gripen E je pro nás logickým nástupcem Gripenů C/D, které Vzdušné síly AČR úspěšně provozují od roku 2005 a dovolím si tvrdit, že jsou s nimi velmi spokojeni,“ říká Jiří Verner, bývalý velitel Vzdušných sil AČR, dnes Country Manager pro Českou a Slovenskou republiku ve společnosti Saab.

foto: Saabfoto: Saabfoto: Saab

Letouny Gripen jsou schopny operovat i z velmi krátkých přistávacích a vzletových drah, ze silničních základen a v případě nouze pouze ze zpevněných cest, což je zásadní výhoda v případě vyřazení domovské základny z provozu. Vedle vysoké operační schopnosti letounů Gripen je stěžejní také snadný, rychlý a účelný modernizační cyklus. Mezi další výhody letounu Gripen, které se týkají jak nejnovější verze Gripen E/F, tak verze Gripen C/D, patří možnost jejich vybavení nejmodernějšími Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) střelami Meteor. 

Oproti srovnatelným letounům jsou stroje Gripen E též značně ekonomické, když cena letové hodiny a celkové náklady na jejich provoz jsou 5-7x nižší.

„Pokud by letounem, který má nahradit stále moderní a technologicky vyspělé Gripeny C/D, měl být Gripen E, budou Vzdušné síly AČR moci kontinuálně plnit své mise a efektivně chránit vzdušný prostor naší země a partnerů v rámci Severoatlantické aliance, aniž by při tom extrémně zatížily armádní rozpočet, a tím de facto znemožnily či zbrzdily nezbytně nutnou modernizaci celé armády,“ dodává Jiří Verner.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro