POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Slovensko ukáže ve vzduchu legendy: Albatros a Black Hawk

14.07.2022, 16:57

Slovenské letectvo na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR v dynamických ukázkách představí dva legendární stroje ze své výzbroje. Po šestileté odmlce se vrátí cvičný letoun L-39 Albatros, jehož doplní vrtulník UH-60M Black Hawk. Druhý tento vrtulník bude možné vidět na statické ukázce.

Díky slovenskému letectvu tak své letové vlastnosti předvede historicky nejrozšířenější cvičný proudový letoun a jeden z nejrozšířenějších vojenských vrtulníků. Oba stroje se tak řadí mezi legendy a oba též poprvé vzlétly v 70. letech. ale zatímco UH-60 Black Hawk je v modernizovaných verzích stále vyráběn, L-39 Albatros z dílen Aero Vodochody už nepostačuje nárokům na výcvik v moderních letectev a je postupně nahrazován či je využíván pro bojové úkoly.

autor: Ministerstvo obrany SR

Změna: Účast letounu L-39 byla zrušena (14. září 2022).

„Slovenské letectvo se na Dnech NATO představuje každoročně a těší nás, že si pro letošní ročníky přichystalo takovéto atraktivní ukázky. V případě Albatrosu se může jednat o jednu z posledních příležitostí je u nás vidět, vzhledem k jejich plánovanému vyřazení,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc u nás vždy rádi uvítáme ukázky českého či československého leteckého průmyslu, nejen proto, že firma Aero Vodochody je jedním z hlavních partnerů akce.“ 


L-39 Albatros


UH-60M Black Hawk

Víceúčelové vrtulníky UH-60M Black Hawk od americké firmy Sikorski provozuje slovenské letectvo od roku 2017. Jejich univerzálnost umožňuje využití nejen pro bojové operace a přesuny či podporu pozemních sil, ale také pro výcvik a zajišťování pomoci při živelních pohromách.  

Oproti tomu L-39 byly zařazeny do výzbroje československého letectva už v roce 1972 a brzy budou nahrazeny za modernější stroje, které budou sloužit k výcviku slovenských pilotů pro americké nadzvukové letouny F-16. Jednou ze zvažovaných možností přitom je pořízení jejich nejnovějších nástupců z výroby Aera Vodochody - L-39NG.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro