POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Slovinské PC-9M: Rorýsi se vrací do Mošnova

12.03.2021, 12:35

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 mohou těšit na dvojici slovinských letounů PC-9M Hudournik („rorýs“), ty se na letišti Leoše Janáčka Ostrava objeví po třech letech. Po Švédsku a Kanadě se tak jedná již o třetího potvrzeného zahraničního účastníka.

Slovinské letectvo se svou první účastí v roce 2012 se již stalo tradičním účastníkem Dnů NATO. I letos Slovinsko potvrdilo účast dvojice letounů PC-9M, které mohli návštěvníci v předchozích letech vidět jak ve vzduchu, tak na stojánce v rámci statických ukázek. 


PC-9M Hudournik

„Letouny PC-9M tvoří páteř slovinského letectva. Ačkoli nedosahují rychlostních parametrů silných proudových letounů, i lehká turbovrtulová letadla mají svoje místo ve výzbrojích současných armád, kde často slouží jako výcvikové letouny, díky své výborné manévrovací schopnosti jsou navíc velmi vhodné pro operace v prostředí slovinských velehor,“ poznamenává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

PC-9M Hudournik je lehký turbovrtulový letoun z dílen švýcarské firmy Pilatus. V rámci vojenských letectev je využíván k leteckému výcviku před přechodem na výkonnější stroje. Slovinské letouny jsou ale vybaveny i držáky zbraní a jsou tak uzpůsobeny i pro lehké bojové mise a útoky proti pozemním cílům.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro