POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Švýcarská Super Puma se po třech letech vrací s efektní show

16.05.2024, 11:08

Po třetí budou mít možnost návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR vidět nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava atraktivní ukázku švýcarského Super Puma Display Teamu.

Na předcházejících ročnících Dnů NATO se předvedly dvě švýcarské akrobatické skupiny a i  letos si švýcarské letectvo připravilo pro návštěvníky akce velký tahák v podobě svého dalšího týmu. Super Puma Display Team s dvoumotorovým víceúčelovým vrtulníkem AS332 Super Puma nabídne dynamickou ukázku výborných letových schopností tohoto stroje okořeněnou použitím světlic.

„Švýcarsko nám každým rokem ukazuje dovednosti svých pilotů ve vzduchu. Dva předchozí ročníky to byly akrobatické skupiny Patrouille Suisse a PC-7 TEAM a nyní se můžeme opět těšit na ukázku vrtulníku Super Puma,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Ten se u nás poprvé představil při historicky první účasti Švýcarska v roce 2012, pravidelní návštěvníci si mohou pamatovat i jeho vystoupení před třemi lety, kdy kromě schopnosti pilotů zaujal i velmi efektními pyrotechnickými efekty.

Víceúčelový vrtulník AS332 Super Puma, taktéž označovaný jako H215, je strojem společnosti Airbus a konstrukčně vychází z vrtulníku SA 330 Puma. Oproti němu disponuje Super Puma odolnějšími listy rotorů, pokročilým systémem autopilota, GPS nebo varovným systémem proti kolizi. Slouží pro přepravu osob, ale i hašení požárů či záchranné a pátrací akce, při nichž švýcarské letectvo využívá vhodnosti konstrukce vrtulníku pro vysokohorské prostředí. 

Strojů AS332 již bylo vyrobeno více než tisíc kusů, kromě Švýcarska je má ve výzbroji i Francie, Španělsko, Brazílie nebo Saudská Arábie.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro